Β. Στολάκης: «Κύριε Σιμόπουλε θα ήθελα ένασχόλιο για όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα από τότε που η Stantard &Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Αμερικής και τι θεωρείτε ότιπρέπει να κάνουμε εμείς από ελληνικής πλευράς;»

 

ΣτράτοςΣιμόπουλος: «Θεωρώ ότιαυτό που ζούμε προέρχεται από μια κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε τις δεκαετίεςτου 1990 και του 2000 όπου στα πλαίσια ενός φιλελεύθερου οικονομικούσυστήματος, οι αγορές αφέθηκαν να λειτουργούν χωρίς κανένα έλεγχο. Πρέπει ναμπουν κανόνες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές. Εν πάση όμωςπεριπτώσει, σήμερα ήμαστε σε μια κατάσταση στην οποία οφείλουμε ναανταπεξέλθουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θεωρούμε ότι η ΕΕ κινείται με πάραπολύ αργούς ρυθμούς, σαν να μην υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα. Αυτό πρέπει νααλλάξει. Πρέπει να κινηθούμε με πιο γρήγορους ρυθμούς και αυτό, νομίζω, ότιπρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Γερμανία, η οποία είναι η μεγαλύτερηκαι πιο δυνατή οικονομία της ΟΝΕ. Καλώς ή κακώς πρέπει να βάλει πλάτη στοπλαίσιο της αλληλεγγύης και να μην ξεχνάμε επίσης ότι η ΕΕ είναι ο κύριοςαποδέκτης των Γερμανικών εξαγωγών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την έκδοσηευρωομολόγου, το οποίο υποστηρίζει η ΝΔ εδώ και 1,5 χρόνο. Ο μηχανισμός πουέχει δημιουργηθεί είναι καλός, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα μια και καλή. Ότανλέμε ευρωομόλογο εννοούμε ουσιαστικά να δανείζονται όλα μαζί τα ευρωπαϊκά κράτηκαι μετά το κάθε ένα να καλύπτει τις ανάγκες του».

 

Β. Στολάκης: «Βέβαια την έκδοση ευρωομολόγουθέλει και η κυβέρνηση».

 

ΣτράτοςΣιμόπουλος: «Υπάρχειόμως μια διαφορά στη στρατηγική και στο χρόνο που θέτουμε τα πράγματα. Αν αυτόςο στόχος υπήρχε από την αρχή, είναι πιθανό τώρα να ήμασταν ένα βήμα μπροστά.Νομίζω ότι εδώ και 1,5 χρόνο η κυβέρνηση προώθησε την ιδέα της δημιουργίας τουευρωπαϊκού μηχανισμού. Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι ο μηχανισμός ουσιαστικά δενεπαρκεί. Μπορεί να δίνει πρόσκαιρες ανάσες, δεν λύνει όμως μακροπρόθεσμα τοπρόβλημα».

 

Β. Στολάκης: «Στη ΝΔ παρακολουθείτε τιςεξελίξεις και επιμένετε ότι υπάρχουν κρυφά σημεία στη συμφωνίας της 21ηςΙουλίου».

 

ΣτράτοςΣιμόπουλος: «Θα έλεγασημεία τα οποία θέλουν μεγαλύτερη αποσαφήνιση. Το θέμα των εγγυήσεων, πχ, δενείναι σίγουρο…».

 

Β. Στολάκης:«Ο κ.Βενιζέλος έχει πει σε δηλώσεις του ότι δεν τίθεται ζήτημα εμπράγματωνεγγυήσεων».

 

ΣτράτοςΣιμόπουλος: «Χαίρομαιπολύ που θέτει το θέμα σε αυτήν τη βάση. Θα το δούμε κατά τη διάρκεια υπογραφήςτης σχετικής σύμβασης».