0

Β. Στολάκης: «Κύριε Σιμόπουλε θα ήθελα ένα σχόλιο για όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα από τότε που η Stantard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Αμερικής και τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνουμε εμείς από ελληνικής πλευράς;»

Στράτος Σιμόπουλος: «Θεωρώ ότι αυτό που ζούμε προέρχεται από μια κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 όπου στα πλαίσια ενός φιλελεύθερου οικονομικού συστήματος, οι αγορές αφέθηκαν να λειτουργούν χωρίς κανένα έλεγχο. Πρέπει να μπουν κανόνες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές. Εν πάση όμως περιπτώσει, σήμερα ήμαστε σε μια κατάσταση στην οποία οφείλουμε να ανταπεξέλθουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θεωρούμε ότι η ΕΕ κινείται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, σαν να μην υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να κινηθούμε με πιο γρήγορους ρυθμούς και αυτό, νομίζω, ότι πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Γερμανία, η οποία είναι η μεγαλύτερη και πιο δυνατή οικονομία της ΟΝΕ. Καλώς ή κακώς πρέπει να βάλει πλάτη στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και να μην ξεχνάμε επίσης ότι η ΕΕ είναι ο κύριος αποδέκτης των Γερμανικών εξαγωγών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την έκδοση ευρωομολόγου, το οποίο υποστηρίζει η ΝΔ εδώ και 1,5 χρόνο. Ο μηχανισμός που έχει δημιουργηθεί είναι καλός, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα μια και καλή. Όταν λέμε ευρωομόλογο εννοούμε ουσιαστικά να δανείζονται όλα μαζί τα ευρωπαϊκά κράτη και μετά το κάθε ένα να καλύπτει τις ανάγκες του».

Β. Στολάκης: «Βέβαια την έκδοση ευρωομολόγου θέλει και η κυβέρνηση».

Στράτος Σιμόπουλος: «Υπάρχει όμως μια διαφορά στη στρατηγική και στο χρόνο που θέτουμε τα πράγματα. Αν αυτός ο στόχος υπήρχε από την αρχή, είναι πιθανό τώρα να ήμασταν ένα βήμα μπροστά. Νομίζω ότι εδώ και 1,5 χρόνο η κυβέρνηση προώθησε την ιδέα της δημιουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι ο μηχανισμός ουσιαστικά δεν επαρκεί. Μπορεί να δίνει πρόσκαιρες ανάσες, δεν λύνει όμως μακροπρόθεσμα το πρόβλημα».

Β. Στολάκης: «Στη ΝΔ παρακολουθείτε τις εξελίξεις και επιμένετε ότι υπάρχουν κρυφά σημεία στη συμφωνίας της 21ης Ιουλίου».

Στράτος Σιμόπουλος: «Θα έλεγα σημεία τα οποία θέλουν μεγαλύτερη αποσαφήνιση. Το θέμα των εγγυήσεων, πχ, δεν είναι σίγουρο…».

Β. Στολάκης: «Ο κ. Βενιζέλος έχει πει σε δηλώσεις του ότι δεν τίθεται ζήτημα εμπράγματων εγγυήσεων».

Στράτος Σιμόπουλος: «Χαίρομαι πολύ που θέτει το θέμα σε αυτήν τη βάση. Θα το δούμε κατά τη διάρκεια υπογραφής της σχετικής σύμβασης».

Β. Στολάκης: «Στη Λεωφόρο Συγγρού, επίσης, λέτε ότι είναι πολλά τα σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν και ότι αν η κυβέρνηση δεν δώσει απαντήσεις μέχρι το Σεπτέμβρη, τότε θα κάνετε συνέχεια επιθέσεις».

Στράτος Σιμόπουλος: «Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κρίνει αυστηρά την κυβέρνηση, με έναν τρόπο πολλές φορές μαξιμαλιστικό, δείχνοντας παράλληλα τον στόχο ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί».

Β.Στολάκης: «Κύριε Σιμόπουλε στη ΝΔ θεωρείτε ότι έχετε δικαιωθεί αναφορικά με την κόντρα που είχατε με τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στο ΕΛΚ;»

Στράτος Σιμόπουλος: «Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των μελών του ΕΛΚ είχε αντίθετες απόψεις από τη ΝΔ. Εμείς είχαμε μια συγκεκριμένη άποψη την οποία δικαίωσε το αποτέλεσμα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Σήμερα το πρωί, καθώς ερχόμουν στο γραφείο μου, άκουσα κάποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Διαπίστωσα ότι το κλίμα είναι διαφορετικό συγκριτικά με παλαιότερα. Δημοσιογράφοι οι οποίοι κατηγορούσαν τη ΝΔ για τη στάση που πήρε απέναντι στο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, σήμερα αντλούν επιχειρήματα από τη ΝΔ. ʼκουγα συγκεκριμένα έναν έγκριτο δημοσιογράφο από την Αθήνα να μιλάει για τον παραλογισμό των αυξήσεων στα είδη εστίασης από 1ης Σεπτεμβρίου και να αναφέρει το παράδειγμα της Γαλλίας που μείωσε το ΦΠΑ στο 10%, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τα έσοδα και δημιουργώντας ταυτόχρονα 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Έχουμε δικαιωθεί πλήρως. Το θέμα είναι να αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση όσον αφορά κυρίως το φορολογικό ώστε, πέρα από τη δικαίωση, ο ελληνικός λαός να δει απτά αποτελέσματα. Το κύριο είναι ότι δεν αυξάνονται τα έσοδα του Δημοσίου και δημιουργούνται συνθήκες μεγάλης και παρατεταμένης ύφεσης. Δημιουργούμε ανεργία και συνεχώς ανακυκλώνουμε το πρόβλημα».

Β. Στολάκης: «Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει το ΦΠΑ μετά τις 22 Αυγούστου όταν και θα πάρει στα χέρια του τις προτάσεις των φορέων και των κομμάτων για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο…».

Στράτος Σιμόπουλος: «Το κάνουν αποσπασματικά και σε λάθος χρόνο. Χορηγούν ασπιρίνες σε έναν ασθενή, όπως η ελληνική οικονομία, που είναι στην εντατική».

Β.Στολάκης: «Κύριε Σιμόπουλε μιλήσατε για δικαίωση της ΝΔ. Θεωρείτε ότι τα αποτελέσματα δικαίωσαν και τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος ισχυριζόταν ότι η κρίση ήταν ευρωπαϊκή και όχι ελληνική;»

Στράτος Σιμόπουλος: «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά αφορά κυρίως τη Νότια Ευρώπη και ότι οπωσδήποτε η ΕΕ έπρεπε να κινηθεί πολύ γρήγορα παίρνοντας μέτρα. Για αυτό προτείναμε και το ευρωομόλογο».

Β. Στολάκης: «Η ΝΔ γνώριζε από το 2008 για το μεγάλο χρέος; Αναφέρομαι στις επιστολές του κ.Δούκα».

Στράτος Σιμόπουλος: «Οι επιστολές αφορούσαν και ένα μεγάλο τμήμα της διακυβέρνησης Σημίτη. Θυμίζω ότι το 2008 ήταν η χρονιά της μεγάλης κρίσης της Lehman Brothers όπου όλα τα κράτη της Ευρώπης αναγκάστηκαν να δανειστούν υπέρμετρα για να ξεπεράσουν την κρίση. Αλλά από το 2009 ο Κώστας Καραμανλής και η ΝΔ παρουσίασαν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. ʼλλοι έλεγαν λεφτά υπάρχουν. Αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν, πρέπει να δούμε πως θα πορευτούμε από εδώ και πέρα».

Β. Στολάκης: «Η ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει διογκώσει το Δημόσιο τομέα. Είχαμε και την απάντηση του κ. Πάγκαλου…»

Στράτος Σιμόπουλος: «Ας μείνουμε στην ουσία κύριε Στολάκη. Ισχυρίζονται ότι επί 9 μήνες καταγράφουν το προσωπικό στους υπό κατάργηση οργανισμούς. Αν είναι δυνατόν. Επίσης είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Μιχελάκης. Προσέλαβαν στο υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 100 νέα πρόσωπα ενώ θα μπορούσαν να το κάνουν με μετατάξεις. Από τη μια απολύουν και από την άλλη προσλαμβάνουν. Νομίζω ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει».

Β. Στολάκης: «Πρόκειται για «πράσινα» ρουσφέτια κύριε Σιμόπουλε;

Στράτος Σιμόπουλος: «Θα το δούμε αυτό, θυμίζω όμως όσα έγιναν στις Σέρρες με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε ΜΚΟ για να μπορεί να προσλαμβάνει κόσμο. Πιθανώς να είναι έτσι. Θέλω όμως να έχω αποδείξεις για να ισχυριστώ κάτι τέτοιο και αυτήν τη στιγμή δεν τις έχω»