ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

0

Ο προϋπολογισμός του 2011 και οι προτάσεις των παραγωγικών φορέων τηςΘεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος για αντιμετώπιση της κρίσης ήταν τοκεντρικό θέμα της συνάντησης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά μεεκπροσώπους των φορέων, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου,με διοργανωτή τη Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων τουκόμματος. Είναι η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση του κ. Σαμαρά με τουςοικονομικούς φορείς της Β. Ελλάδος, μετά την πρώτη επιτυχημένη σύσκεψη πουέγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 2010, επ’ ευκαιρία της παρουσίας του στη ΔΕΘ.

«Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αποδεικνύεται συνεχώς κοινωνικά άδικηκαι αναποτελεσματική, με την ύφεση να βαθαίνει, αρκετές, κυρίως μικρομεσαίεςεπιχειρήσεις να κλείνουν, ή να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κλεισίματος καιτην ανεργία, ως φυσιολογικό επακόλουθο, να αυξάνεται. Οι τακτικές συναντήσειςτου Προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκηςγίνονται μέσα σ’ αυτό το κλίμα και εντάσσονται σε μία προσπάθεια για συνεχή καιουσιαστικό διάλογο, με αντικείμενο τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν καιτις λύσεις τις οποίες προτείνουν, τόσο σε γενικό όσο και σε τοπικό επίπεδο»,υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔΣτράτος Σιμόπουλος.

Οι φορείς παρέδωσαν στον κ. Σαμαρά υπομνήματα με κωδικοποιημένες τιςπροτάσεις τους, οι οποίες θα τύχουν επεξεργασίας από τη ΝΔ με σκοπόπολλές από αυτές να αποτελέσουν θέσεις του κόμματος.

 Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι των παρακάτωφορέων:

-Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)

-Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)

-ΤΕΕ-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ)

-Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)

-Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ)

-Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ)

-Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ)

-Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ)

-Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ)

-Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης (ΣΠΕΔΕΘ)

-Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ)

-Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΤΓΜ-Θ),

 Οι θέσεις των φορέων

  • το επικαιροποιημένο υπόμνημα του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ζητά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, την εξυγίανση του συστήματος καθυστερημένων πληρωμών και των μεταχρονολογημένων επιταγών, τον ουσιαστικότερο έλεγχο της ακρίβειας στην αγορά, την αναμόρφωση της βιομηχανικής νομοθεσίας, τη λειτουργία των μηχανισμών εφαρμογής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ελέγχου της αγοράς, την αναθέρμανση του κλάδου των κατασκευών και της οικοδομής (π.χ. μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων κατά 50% και η πλήρης απαλλαγή από την πληρωμή του για τις εισοδηματικά ασθενέστερες τάξεις), την κατάργηση ειδικών τελών και επιβαρύνσεων. 

  • «Ο Προϋπολογισμός του 2011 στηρίζεται σε ανεδαφικές υποθέσεις και είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση θα οδηγηθεί, εκ των πραγμάτων, σε αναθεώρησή του», τονίζεται στο υπόμνημα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πολλές επιχειρήσεις καθημερινά αναγκάζονται να κλείσουν ή να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση των θέσεων εργασίας και του ΑΕΠ. Όσο εξοντώνουμε καταναλωτές και επιχειρήσεις το ΑΕΠ θα ελαττώνεται και αυτό θα οδηγεί σε μείωση όχι μόνο των εισπράξεων από άμεσους φόρους, αλλά και από έμμεσους φόρους καθώς ο τζίρος μειώνεται καθημερινά», σημειώνεται ακόμη.

  • Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, προτείνει τον περιορισμό των δαπανών και της σπατάλης, όπως και την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή (Flat Tax Rate) σε όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη, ιδιωτικοποίηση και συγχώνευση των προβληματικών κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ 11%, επιτάχυνση των διαδικασιών για εκπόνηση νέων προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ και τη στήριξη των ΜΜΕ μέσω του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας και του Ταμείου Εξωστρέφειας. Τέλος, στόχευση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε δράσεις καθαρά αναπτυξιακού χαρακτήρα.

  • Για το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, απαιτείται σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, με φορολογικό σύστημα λογικής δεκαετίας, απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των νέων επιχειρηματιών για τα πρώτα τρία χρόνια από την ίδρυση της επιχείρησής τους και μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για τα τρία επόμενα, εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης και ΜΜΕ από τις τράπεζες, ουσιαστική αξιοποίηση πόρων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία JEREMIE, JESSICA και Global Loans της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που μέχρι σήμερα δεν έχουν φθάσει ακόμη στην αγορά.