ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΕΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΙΡΟΥ-ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ»

Κυρίες  & Κύριοι,
Τα φράγματα  Πείρου –  Παραπείρου  και τα  συμπληρωματικά με αυτά έργα αποτελούν  μία σειρά από σημαντικότατα έργα για την Πάτρα και την ΒΔ Αχαΐα , καθώς  σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα ανεπάρκειας και ποιότητας του νερού στην περιοχή μέχρι και το 2035.
Οι επιμέρους στόχοι του έργου είναι:
– η εγκατάλειψη των υδρογεωτρήσεων της περιοχής, που  έχουν οδηγήσει τα υπόγεια  υδατικά αποθέματα σε  εξάντληση και η αποτροπή της υφαλμύρωσης των  υπογείων υδάτων
-η εξασφάλιση νερού καλής ποιότητας για την απρόσκοπτη  υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος
-η προστασία της δημόσιας υγείας και η καλυτέρευση της  ποιότητας ζωής των κατοίκων
– η ανάπτυξη της βιομηχανίας και του τουρισμού της  περιοχής καθώς και των άλλων οικονομικών  δραστηριοτήτων
– η δημιουργία θέσεων απασχόλησης
– η προαγωγή μιας ορθολογικής διαχείρισης υδάτων στην  ευρύτερη περιοχή της ΒΔ Αχαϊας.
– Η διακοπή λειτουργίας των  γεωτρήσεων  της ΒΙΠΕ Πάτρας που θα υδροδοτείται από το έργο.
Το έργο θα εξυπηρετεί 297.390 κατοίκους και 4.050 στρέμματα  της ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας. Μέχρι 30-08-2014 είχε υλοποιηθεί το 90% του φυσικού αντικειμένου.
Επειδή καθυστερούσε η ολοκλήρωση του φράγματος Αστερίου, και προκειμένου το έργο να καταστεί λειτουργικό, υπογράφηκε στις 23-10-2013 σύμβαση για την ¨Προσωρινή Υδροδότηση διυλιστηρίων Αστερίου – Πάτρας από τον ποταμό Πείρο απευθείας από το Φράγμα Βαλμαδούρας. Με τον τρόπο αυτό το έργο θα καταστεί προσωρινά λειτουργικό έως ότου ολοκληρωθεί το φράγμα Αστερίου.
Η κατασκευή του προσωρινού αγωγού υδροδότησης έχει ολοκληρωθεί , ολοκληρώθηκαν δε και οι υπολειπόμενες εργασίες στο φράγμα Βαλμαδούρας όπως και στιςεγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού μέχρι 30-06-2014, οπότετο έργο είναι λειτουργικό και θα μπορεί να μεταφέρει νερό στο  διυλιστήριο της Πάτρας  από 1-10-2014 σύμφωνα με τις επιταγές της περιβαλλοντικής μελέτης.
Η κατασκευή του φράγματος Αστερίου εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι την 31-12-2014, αλλά επειδή η έμφραξη δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου, η ολοκλήρωση της σύμβασης εκτιμάται για τις 30-04-2015.
Ο τελικός προϋπολογισμός του έργου είναι 240 εκατομμύρια  ευρώ , από τα οποία 80 εκατομμύρια δόθηκαν σε απαλλοτριώσεις   Ο Φορέας Διαχείρισης του έργου έπρεπε να έχει δημιουργηθεί και τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι 31-12-12.  Εκτιμάται ότι μέχρι να τεθεί το έργο σε πλήρη λειτουργία θα έχει συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης.
Όπως προκύπτει θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδώσουμε το έργο στον Φορέα Διαχείρισης που θα συσταθεί με μέριμνα της Περιφέρειας , καθώς αποτελεί και υποχρέωση προς την Ε.Ε. που χρηματοδότησε το έργο μέσω του Ταμείου Συνοχής.
Χαίρομαι που λύνουμε για πολλά χρόνια το πρόβλημα της επάρκειας της Πάτρας σε νερό καλής ποιότητας αφού και από την 1η Οκτωβρίου 2014 θα παραδίδουμε 70.000 κ.μ. την ημέρα στο διυλιστήριο της ΔΕΥΑ Πατρών στο Ριγανόκαμπο.