ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (3-12-2013)

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου στην εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία «Μέριμνα Ζωής» και ο Δήμος Παύλου Μελά, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013, στο κέντρου πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά.
Κυρίες και Κύριοι,
Η Εθνική Ημέρα για τα άτομα με Αναπηρία είναι μια ευκαιρία να επικαιροποιήσουμε πολιτικές που εφαρμόζουμε με στόχο την προσφορά ίσων ευκαιριών απέναντι στους πολίτες.
Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων εργαζόμαστε με επιμονή, υπομονή όχι μόνο για την υλοποίηση νέων υποδομών, αλλά και για την ενίσχυση της προσβασιμότητας σε αυτές για ολοένα και περισσότερες ομάδες του πληθυσμού. Πιστεύουμε, δηλαδή ότι «μεγάλα έργα» δεν χαρακτηρίζονται μόνο από το μέγεθος ή την αναπτυξιακή συμβολή τους στις τοπικές κοινωνίες, αλλά από τις συνθήκες που δημιουργούν, προκειμένου να γίνονται χρήστες αυτών όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Επιλέγουμε τις πράξεις για να εφαρμόσουμε αντίστοιχες πολιτικές στα συγκοινωνιακά έργα, όπως πράττουμε στην περίπτωση του μετρό Θεσσαλονίκης.
Έχουμε επανεκκινήσει ένα σχεδόν «πεθαμένο» έργο, λύνοντας συνεχώς προβλήματα. Παρά τις αντιξοότητες,  πέρα από τη βασική γραμμή, το έργο επέκτασης του μετρό προς Σταυρούπολη, μήκους περίπου 5 χλμ. με 5 σταθμούς(Νεάπολη, Π.Μελά, Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία) βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της Προμελέτης.
Επίσης, η επέκταση του μετρό προς Εύοσμο, μήκους περίπου 4,4 χλμ. με 4 σταθμούς (Επτάλοφος, Μενεμένη, Εύοσμος-Πλατεία, Κορδελιό), με προϋπολογισμό 400εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης των προκαταρκτικών μελετών.
Με δεδομένη την τεχνογνωσία από την κατασκευή του μετρό της Αθήνας, όπου τόσο οι σταθμοί όσο και οι συρμοί είναι απολύτως φιλικοί στην εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία, την ίδια λογική θα ακολουθήσουμε και στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης. Μια σειρά από διευκολύνσεις (ανελκυστήρες, ηχογραφημένες ανακοινώσεις, σήμανση κά) θα επιτρέπουν στα ΑμεΑ να απολαμβάνουν την μετακίνηση με ένα τόσο σύγχρονο μέσο μαζικής μεταφοράς, συμμετέχοντας στην καθημερινότητα της ζωής της πόλης.
Τα «μεγάλα έργα» είναι τα έργα για όλους. Στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας για τα άτομα με Αναπηρία.
Σας ευχαριστώ