ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ – ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» (6-12-2013)

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου στην ημερίδα με θέμα: «Σχολείο του Αύριο – Σχολείο χωρίς Ατυχήματα» ,που διοργάνωσε η Ένωση για την ασφάλεια και την υγιεινή των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον «ΦΑΟΣ Θεσσαλονίκης», στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013.
Κυρίες και Κύριοι,
Η ΦΑΟΣ Θεσσαλονίκης έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια ένα σημαντικό έργο στον τομέα της αποτροπής των ατυχημάτων στα σχολεία, μέσω της βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας  και της  πρόληψης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά με την Πολιτεία, υποδεικνύοντας  κενά ή παραλείψεις στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Αποτελεί μάλιστα ένα καλό παράδειγμα εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων επιδιώκουμε συνεχώς αυτή τη σύμπραξη δυνάμεων  με κύριο στόχο την αποτελεσματικότητα στην δράση μας.
Στο πλαίσιο αυτό, με όχημα τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων που εποπτεύουμε, είμαστε έτοιμοι να επεξεργαστούμε κάθε πρόταση, η οποία θα συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ήδη, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει υιοθετήσει μια σειρά από προδιαγραφές που αφορούν στην αποφυγή ατυχημάτων στις σχολικές μονάδες σε συνθήκες καθημερινής ρουτίνας αλλά και σε έκτακτες, οι οποίες υιοθετούνται από το στάδιο της μελέτης.
Έτσι, εφαρμόζονται σήμερα μια σειρά από προδιαγραφές ασφαλείας  που αφορούν στους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς χώρους, ως προς την προσπελασιμότητα, τα υλικά και τον εξοπλισμό των διδακτηρίων, προσαρμοσμένες στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Για παράδειγμα, δίνεται έμφαση στο σχεδιασμό για τις εξόδους κινδύνου, τα κλιμακοστάσια, τους εργαστηριακούς χώρους και τον εξοπλισμό τους, ενώ επιβάλλεται κάθε σχολικό κτίριο να χρησιμοποιείται μόνο από την συγκεκριμένη εκπαιδευτική βαθμίδα, για την οποία σχεδιάστηκε και να δημιουργούνται σε αυτό κατάλληλες συνθήκες εργασίας, ώστε οι μαθητές να μην οδηγούνται σε αλόγιστες ενέργειες από ψυχολογικά αίτια.
Επιπρόσθετα, σε εργαστηριακούς χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, οι παροχές ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και σωληνώσεων γκαζιού  προβλέπεται να κλείνουν με διακόπτες, οι οποίοι θα βρίσκονται σε κάποια κεντρική θέση.
Αναφέρθηκα σε ορισμένες μόνο από τις προδιαγραφές, οι οποίες τίθενται από πλευράς της ΟΣΚ ΑΕ και επικαιροποιούνται συχνά, ώστε να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, έχοντας προτεραιότητα στην ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Δεν παραγνωρίζω, ωστόσο ότι εκκρεμούν παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας και στις υφιστάμενες σχολικές υποδομές και υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να τακτοποιηθούν.
Για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, κάθε συνεισφορά προς αυτήν την κατεύθυνση είναι απολύτως ευπρόσδεκτη, καθώς επιτρέπει την πρόληψη των ατυχημάτων εντός των σχολικών μονάδων, μέσα από την ένωση δυνάμεων.
Σας ευχαριστώ