ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»»

Σήμερα η συγκυρία είναι κρίσιμη για τον τόπο, καθώς λάθη και παραλείψεις των τελευταίων 30 χρόνων οδήγησαν την ελληνική οικονομία ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού.  Η δημοσιονομική κρίση και η παρατεταμένη ύφεση που βιώνουμε απορρόφησαν την προσοχή μας από θέματα μείζονος εθνικής σημασίας, τα οποία έχουν υποχωρήσει αισθητά στην πολιτική ατζέντα.
Ένα από αυτά αφορά τον Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό και την αντιμετώπιση που τυγχάνει από την αλβανική πολιτεία.
Πρέπει λοιπόν, να καταστήσουμε σαφές στη γειτονική χώρα ότι η προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προϋποθέτει τον απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων του γηγενούς Ελληνισμού, η ιστορική παρουσία του οποίου στη Βορειοηπειρωτική γη προϋπάρχει κατά χιλιάδες έτη του αλβανικού κράτους.
Κυρίες και κύριοι,
Η ελληνική μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα απλό πληθυσμιακό σύνολο, αλλά να αποτελέσει σημείο σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν διασφαλιστούν συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας, οι οποίες θα διατηρήσουν ακμαία τα συστατικά στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας, όπως είναι η γλώσσα, η πίστη, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις.
Γνωρίζω ότι υπάρχουν κι άλλα προβλήματα.
Η φυγή, όμως, δεν είναι λύση. Η Βόρεια Ήπειρος δεν πρέπει να ερημώσει.
Οφείλουμε να σταθούμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού να παραμείνει στην αρχέγονη γη του, γιατί η φυσική και εθνική επιβίωση του είναι αδιαπραγμάτευτη.

<!–[if gte mso 9]>