Home / Εκδηλώσεις / 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο-Εργασίες για Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο-Εργασίες για Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών
Αγαπητοί παρευρισκόμενοι,
Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό σ’ αυτό το συνέδριο. Ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), αποτελούν μια τεχνολογία που βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας, προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες για τη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων με γεωγραφική διάσταση.
Τα GIS αποτελούν έναν ισχυρό πυλώνα για την ανάπτυξη λογισμικού, ειδικά σε τομείς όπως το Business Intelligence και τα location analytics, όπου η χωρική πληροφόρηση βοηθά στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Για παράδειγμα, με τη χρήση GIS, οι επιχειρήσεις μπορούν να αναλύσουν γεωγραφικά τις καταναλωτικές συνήθειες και να εντοπίσουν νέες αγορές με δυναμικό ανάπτυξης.
Η συμβολή των GIS είναι καθοριστική και στον ενεργειακό τομέα, από τη διαχείριση της ενέργειας μέχρι τη χάραξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μέσω των GIS μπορούμε να αναπτυχθούν βιώσιμες λύσεις για την παραγωγή και τη διανομή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στους τομείς του κτηματολογίου και της διαχείρισης ακινήτων, τα GIS αποτελούν εργαλείο ακρίβειας για την τεκμηρίωση, την αποτύπωση και την παρακολούθηση περιουσιακών στοιχείων. Εφαρμογές όπως η ανάλυση χωρικής ανάπτυξης και η εκτίμηση αξιών ακινήτων ενισχύουν την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη (νέα εφαρμογή του ΤΕΕ), την ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα θεσμικά και γεωχωρικά δεδομένα, για την αδειοδότηση μεταξύ άλλων κάθε επένδυσης σε γη και ακίνητα. Οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης και προστασίας της ακίνητης περιουσίας.
Στη γεωργία και το περιβάλλον, οι εφαρμογές GIS παρέχουν τη δυνατότητα για ακριβέστερο σχεδιασμό των καλλιεργειών, διαχείριση φυσικών πόρων και παρακολούθηση της βιοποικιλότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση δορυφορικών εικόνων για την πρόβλεψη της απόδοσης καλλιεργειών ή την εκτίμηση της διάβρωσης του εδάφους.
Ο ρόλος των GIS είναι εξίσου σημαντικός στον αστικό σχεδιασμό και τη χωροταξία, όπου συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη πόλεων, την κυκλοφοριακή διαχείριση και τη βελτιστοποίηση των υποδομών. Η ανάλυση π.χ. δεδομένων για τη βέλτιστη θέση νέων σταθμών μετρό ή η αξιολόγηση της ποιότητας ζωής σε αστικούς πυρήνες αποτελούν τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα. Σημαντική, εξάλλου, είναι η συμβολή των GIS στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΟΤΑ με απώτερο στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης και της λειτουργικότητας του αστικού περιβάλλοντος στις ελληνικές πόλεις.
Στον τομέα των logistics, τα GIS βελτιώνουν τη δρομολόγηση, μειώνουν τα κόστη μεταφοράς και εξασφαλίζουν την έγκαιρη παράδοση αγαθών, ενώ μέσα από την τεχνική του crowdsourcing, οι χρήστες συνεισφέρουν στη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, για παράδειγμα, στον εντοπισμό κυκλοφοριακών προβλημάτων.
Επίσης, οι εφαρμογές των GIS στην υγεία και τη γεωλογία είναι εξίσου σημαντικές. Από τη χαρτογράφηση της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών μέχρι την αναζήτηση φυσικών πόρων, οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες.
Τα GIS είναι ένα ιδιαίτερο χρήσιμο εργαλείο καινοτομίας, που συνδυάζουν την επιστήμη, την τεχνολογία και τη στρατηγική σκέψη. Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου θα συζητηθούν οι βέλτιστες δυνατότητες αξιοποίησής τους και θα προταθούν λύσεις για τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου!