Home / Εκδηλώσεις / Χαιρετισμός για το Συνέδριο: «Οι Αναδυόμενες Τεχνολογίες της Βιομηχανίας 4.0: Θρυαλλίδα Θετικών Εξελίξεων»
Χαιρετισμός για το Συνέδριο: «Οι Αναδυόμενες Τεχνολογίες της Βιομηχανίας 4.0: Θρυαλλίδα Θετικών Εξελίξεων»
Αξιότιμοι παρευρισκόμενοι,
Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό σ’ αυτό το πάνελ του Athena Forum. Το θέμα του συγκεκριμένου πάνελ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και επίκαιρο. Η μετάβαση στη Βιομηχανία 4.0 φέρνει επανάσταση στον τρόπο που δημιουργούμε, παράγουμε και συνεργαζόμαστε, ενώ η ρομποτική βρίσκεται στην καρδιά αυτής της μεταμόρφωσης. Οι τεχνολογικές καινοτομίες αλλάζουν ριζικά το τοπίο, διαμορφώνοντας ένα μέλλον, που η βιωσιμότητα, η αποδοτικότητα και η ασφάλεια βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση μας εισάγει σε μια νέα εποχή αυτοματοποίησης, τεχνητής νοημοσύνης και διασυνδεδεμένων συστημάτων. Η ρομποτική, ως μία από τις κεντρικές τεχνολογίες της Βιομηχανίας 4.0, έχει αποδείξει ότι δεν αποτελεί απλώς έναν τομέα υψηλής τεχνολογίας, αλλά και έναν μοχλό ανάπτυξης και καινοτομίας σε πολλούς κλάδους, από τη βιομηχανία μέχρι την υγεία και την εκπαίδευση. Παράλληλα, η ρομποτική ενσωματώνεται στις παραγωγικές διαδικασίες, καθορίζοντας νέες προσεγγίσεις που δεν περιορίζονται μόνο στην αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά επαναπροσδιορίζουν τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την παραγωγή.
Στο πλαίσιο της Βιομηχανίας 4.0, τα ρομπότ εξελίσσονται από μηχανές που εκτελούν απλές, επαναλαμβανόμενες εργασίες σε έξυπνα συστήματα που συνεργάζονται με τους ανθρώπους. Αυτή η συνεργασία, γνωστή ως cobotics, επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων δεξιοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Ο συνδυασμός της ανθρώπινης ευρηματικότητας με την ακρίβεια των ρομπότ ανοίγει νέες προοπτικές για την παραγωγικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το «smart factory» είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιώντας αλγόριθμους και ρομποτικά συστήματα αποτελεί το μέλλον των βιομηχανιών. Η αυτοματοποίηση των γραμμών παραγωγής, η χρήση αυτόνομων συστημάτων μεταφορών σε βιομηχανικούς χώρους, και η ανάλυση μεγάλων δεδομένων για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, δείχνουν πως οι δυνατότητες της ρομποτικής είναι ανεξάντλητες
Παράλληλα, η ρομποτική παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η εξοικονόμηση πόρων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Στον τομέα της γεωργίας, για παράδειγμα, τα ρομπότ χρησιμοποιούνται για ακριβείς καλλιεργητικές πρακτικές που μειώνουν τη σπατάλη νερού και φυτοφαρμάκων. Στη βιομηχανία τροφίμων, συμβάλλουν στη μείωση της απώλειας προϊόντων και στη διασφάλιση της ποιότητας. Στην υγεία, ρομποτικά συστήματα υποστηρίζουν επεμβάσεις με υψηλή ακρίβεια, σώζοντας ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αξία της ρομποτικής στην εκπαίδευση και την έρευνα.
Βέβαια, προκλήσεις όπως η εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού, η ασφάλεια των δεδομένων και η ανάγκη για ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ενισχύσουν τη χρήση αυτών των τεχνολογιών χωρίς προσβολή δικαιώματα, παραμένουν στο επίκεντρο της συζήτησης. Δεν αρκεί απλώς η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών. Απαιτείται υπευθυνότητα και διορατικότητα. Είναι κρίσιμο να προσεγγίσουμε τη ρομποτική με ηθική, διασφαλίζοντας ότι οι τεχνολογίες εξυπηρετούν τις ανθρώπινες ανάγκες και συμβαδίζουν με τις αρχές της βιωσιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το φόρουμ αυτό δεν περιορίζεται απλώς στην ανάλυση των τεχνολογικών δυνατοτήτων, αλλά αποσκοπεί να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή όλων, από την επιχειρηματική κοινότητα μέχρι τον ακαδημαϊκό χώρο και τους φορείς χάραξης πολιτικής, ώστε να διαμορφωθεί το παραγωγικό μέλλον της χώρας μας. Είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, μεταφοράς γνώσης, συνεργασιών και αλληλεπιδράσεων με σκοπό την προαγωγή της καινοτομίας και τη συμβολή στην ανάπτυξη. Η τεχνολογική καινοτομία είναι το μέσο για μια πιο βιώσιμη, πιο δίκαιη και πιο ανθρωποκεντρική βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό είμαι βέβαιος ότι η Βιομηχανία 4.0 θα αποτελέσει πράγματι μια θρυαλλίδα θετικών εξελίξεων για όλους.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συγκεκριμένου πάνελ και ανυπομονώ να παρακολουθήσω τις, είμαι σίγουρος, πολύ ενδιαφέρουσες και διαφωτιστικές εισηγήσεις των εκλεκτών συμμετεχόντων!