ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. (Άρθρο μου voria.gr)

0
Στη Θεσσαλονίκη, έως σήμερα, τα τελευταία χρόνια είχαμε πλημμύρες και με νεκρούς μάλιστα στους Δήμους Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά.
Ήδη στο δήμο Ωραιοκάστρου εκτελείται ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο, ενώ στο δήμο Παύλου Μελά, ξεκίνησε από την Περιφέρεια η διαδικασία απορρόφησης των κονδυλίων για αντιπλημμυρικό έργο, τα οποία υπεγράφησαν την περίοδο 2012-2014 όταν είχα την τιμή να είμαι Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.
Σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα από την εποχή εκείνη, εκτελούνται σήμερα στους δήμους Καλαμαριάς και Πυλαίας –Χορτιάτη.
Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι πιθανώς τα έργα αυτά να μην επαρκούν πλέον, μπροστά στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έρχονται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής.
Είναι απαραίτητο, λοιπόν, οι δήμοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να σχεδιάσουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις.
Τέλος, μήπως πρέπει να γίνουν έργα καθαρισμού και διαπλάτυνσης της κοίτης της Περιφερειακής Τάφρου; Αν έγιναν, ας ξαναγίνουν γιατί δε μπορούμε να προβλέψουμε τι έρχεται από εδώ και πέρα. Αν συμβεί οτιδήποτε, παρά τα υπαρκτά προβλήματα σε κάθε διαδικασία δημοπράτησης, δε θα υπάρχει καμία δικαιολογία.
Για τον καθαρισμό των ρεμάτων δε χρειάζεται κάποια παρακίνηση. Είναι θέμα εκ των ων ουκ άνευ.