ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. (Δελτίο Τύπου, στις 15-09-2023)

Θεσσαλονίκη, 15-09-2023
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Σε μία μεγάλη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για τις κυβερνητικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη προχώρησε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στα πλαίσια της ΔΕΘ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Μεταξύ άλλων ισχυρίσθηκε ότι:
Α. Η Θεσσαλονίκη απουσιάζει πλήρως από το Ταμείο Ανάκαμψης
Β. Υπάρχει 5 χρόνια καθυστέρηση στην πλήρη λειτουργία του μετρό.
Γ. Θα υπάρξει κυκλοφοριακό έμφραγμα από τη κατασκευή του Fly Over.
Δ. Ακυρώνεται η δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου.
Ε. Καθυστερεί η επέκταση του ΟΛΘ και η σύνδεσή του με ΠΑΘΕ και σιδηροδρομική Εγνατία.
ΣΤ. Καταργήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Θερμαϊκού και
Ζ. Σταμάτησε το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι αμείλικτη. Έτσι:
Α. Στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη Θεσσαλονίκη έχουν ενταχθεί ήδη πολλά έργα όπως είναι η ανακαίνιση του Αλκαζάρ, η νέα μονάδα γονιδιακών μελετών στο Παπανικολάου, το νέο κολυμβητήριο στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, όπως και το μεγάλο έργο αναπλάσεων στον ίδιο δήμο. Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη συμμετέχει και σε μεγάλα οριζόντια έργα όπως είναι η αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας, ύψους 1,2, και η ψηφιοποίηση του δημοσίου.
Β. Για το μετρό έχει χυθεί πολύ μελάνι. Θα κόψουμε τελικά εισιτήρια σε έναν χρόνο. Προφανώς το 19 δε θα είχαμε μετρό, αλλά ξανά μουσαμάδες για εγκαίνια . Επίσης, η λύση για τη Βενιζέλου ήταν στη φαντασία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πλέον θα έχουμε εκεί έναν σταθμό-μουσείο.
Γ. Το πιθανό κυκλοφοριακό έμφραγμα με το Fly Over θα αποφευχθεί με την απόσπαση τροχονόμων στη Θεσσαλονίκη, τη πρόσληψη οδηγών στον ΟΑΣΘ, την απόκτηση νέων ηλεκτροκίνητων λεωφορείων και τη λειτουργία του μετρό. Άλλωστε το όφελος από ένα έργο είναι πάντα μεγαλύτερο για τους πολίτες, από την πρόσκαιρη ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.
Δ. Το εμπορευματικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου ήταν ανώριμο ακόμη και όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε διαγωνισμό. Σήμερα προχωρά η ωρίμανση του, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της χρηματοδότησης της μετεγκατάστασης από εκεί των στρατιωτικών φούρνων και την ωρίμανση των περιβαλλοντικών μελετών.
Ε. Για τον ΟΛΘ η καθυστέρηση της κατασκευής της επέκτασης του προβλήτα 6,οφείλεται σε προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ για αντίστοιχο θέμα που υποχρεώνει την πολιτεία να εκδώσει Π.Δ. Κατά τα άλλα υπάρχει ήδη προτιμητέος ανάδοχος. Παράλληλα, η οδική του σύνδεση θα ολοκληρωθεί το 24.
Ζ. Ο φορέας διαχείρισης του Θερμαϊκού όπως και άλλοι αντίστοιχοι σε όλη την Ελλάδα έχουν απορροφηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η κεντρική τους πλέον λειτουργία είναι πολύ πιο παραγωγική.
Στ. Το Π.Δ. για το γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι έτοιμο εδώ και πάνω από έναν χρόνο και οι περαιτέρω ενέργειες για την κατασκευή του βρίσκονται σε στάδιο, του οποίου την ευθύνη έχει η ΠΑΕ.
Ζ. Τέλος, για τη ΔΕΘ, για την οποία πραγματικά δε γνωρίζω επίσημα το σχέδιο της από εδώ και πέρα πορείας της, δε θα έβλεπα καθόλου με κακό μάτι την ιδιωτικοποίησή της.
Καλό είναι, λοιπόν, και θεσμικά θετικό να γίνεται κριτική στην κυβέρνηση. Καλύτερα, όμως, να γίνεται με βάση την πραγματικότητα.
Η Θεσσαλονίκη, όπως έχω επανειλημμένα ισχυριστεί αλλάζει πρόσωπο με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε λίγα χρόνια αυτό θα γίνει περισσότερο αντιληπτό από όλους τους πολίτες και οι σειρήνες της αντιπολίτευσης δεν θα τους αγγίζουν.
Η αρχή θα γίνει του χρόνου με το Μετρό.