ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ.

1
Στις 22 Οκτωβρίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δημοσιεύει την Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία παραμένει πάντα επίκαιρη, καθώς οι αρχές και αξίες της παράταξης χαρακτηρίζονται από διαχρονικότητα. Αυτές οι αρχές και οι αξίες κάθε φορά αντιμετωπίζονται με σύγχρονους όρους, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα νεότερα δεδομένα. Οι βασικοί πυλώνες  των αρχών και των αξιών της παράταξής μας είναι τρεις: πατριωτισμός, θρησκεία και οικογένεια.
Το αίσθημα της αγάπης στην πατρίδα δεν μπορεί παρά να είναι πάντα επίκαιρο και σύγχρονο. Ειδικά, μάλιστα, αν γίνει θεώρηση της έννοιας του πατριωτισμού υπό το πρίσμα του πατριωτισμού της ευθύνης. Ο τρόπος διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα πατριωτισμού της ευθύνης. Ο πατριωτισμός της ευθύνης έχει απτό και ορατό περιεχόμενο: πατρίδα είναι ο φράκτης στον Έβρο, τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, οι συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και πολλές άλλες πολιτικές που υλοποιήθηκαν και εξακολουθούν και σήμερα να υλοποιούνται από την κυβέρνησή μας.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η θρησκεία. Στην Ελλάδα, αν και επικρατεί η ανεξιθρησκία, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Στη χώρα μας πατρίδα και θρησκεία βαδίζουν παράλληλα. Το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας είναι τεράστιο. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, η οποία μοιράζει κάθε μέρα 8.000 μερίδες φαγητού. Αντίστοιχα έργο παράγουν και οι υπόλοιπες Μητροπόλεις της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Ελλάδας. Η θρησκεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας και λειτουργεί ως συνδετικός δεσμός μεταξύ των Ελλήνων.
Τέλος, ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής κοινωνίας είναι η οικογένεια. Οι άρρηκτοι δεσμοί της ελληνικής οικογένειας αποτέλεσαν τον στυλοβάτη της καθημερινότητας ιδιαίτερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα του δικαιωματισμού να υιοθετηθούν πολιτικές που ενδέχεται να διαρρήξουν τον κοινωνικό ιστό, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί με κεντρικό άξονα την οικογένεια.
Είναι φανερό ότι οι αρχές και οι αξίες της Νέας Δημοκρατίας, έτσι όπως αναδιαμορφώνονται στο πέρασμα των χρόνων, συμβαδίζουν με τις σύγχρονες εξελίξεις της ελληνικής κοινωνίας. Η παράταξή μας, άλλωστε, ιδρύθηκε για να υπηρετήσει την Ελλάδα, κάτι που το κάνει πιστά και με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια.