ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. (Άρθρο μου στο Liberal.gr)

0
Διαβάζω στο διαδίκτυο σχόλια για την παραίτηση Τσίπρα, αλλά και άρθρα από έγκριτους αναλυτές περί ήττας της κυβερνώσας αριστεράς.
Διαφωνώ πλήρως.
Η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και  η παραίτηση Τσίπρα απλά επιβεβαιώνουν, την παλαιότερη εκφρασθείσα άποψή μου, ότι δε μπορεί να υπάρχει κυβερνώσα αριστερά.
Όταν έρθει στην εξουσία είτε θα μετακινηθεί δεξιότερα σε περισσότερο σοσιαλδημοκρατικές θέσεις για να γίνει κυβερνώσα, είτε θα αντιμετωπίσει μια κοινωνία, τα προβλήματα της οποίας θα πολλαπλασιάζονται όσο ακολουθεί αριστερές πολιτικές (π.χ. ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου).
Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση είναι λογικό να καταφεύγει έπειτα σε διχαστικές και τοξικές πρακτικές και σε βουτιές στο παρελθόν ώστε να συγκρατεί τις εκλογικές της δυνάμεις, όχι με βάση τα πραγματικά προβλήματα.
Αυτό ζήσαμε το 2015-2019 στην Ελλάδα με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που συνεχίσθηκε και το 2019-2023 με το ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση.
Η παραίτηση Τσίπρα, λοιπόν, δεν αποτελεί ήττα της κυβερνώσας αριστεράς, αλλά περίτρανη απόδειξη ότι αυτή δε μπορεί να υπάρξει.