ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ (Kontra.gr)

  1. Πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση έχει περίοδο χάριτος ή θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των εξαγγελιών της;
Με δεδομένο ότι αυτή θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη τετραετία διακυβέρνησης της ΝΔ δεν υπάρχουν περιθώρια για περίοδο χάριτος. Το πρόγραμμα της ΝΔ θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι ο λαός επιθυμεί να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο σε όλους τους τομείς, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, του κοινωνικού κράτους και φυσικά της ανάπτυξης. Το εκλογικό αποτέλεσμα σημαίνει ισχυρή εντολή για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα σε μεγάλες αλλαγές σε τομείς που χωρίς ισχυρή λαϊκή εντολή είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει πράξη το «ΣΤΑΘΕΡΑ, ΤΟΛΜΗΡΑ, ΜΠΡΟΣΤΑ».
  1. Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση έχει περιορισμένες δυνάμεις και είναι κατακερματισμένη βοηθά στη λειτουργία της Βουλής;
Η αντιπολίτευση είναι πράγματι κατακερματισμένη και η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να είναι ανίσχυρη λόγω του περιορισμένου αριθμού βουλευτών που εξέλεξε. Η διαμόρφωση μια οκτακομματικής Βουλής και μάλιστα με μια ιδιότυπη σύνθεση, καθώς ενισχύθηκαν τα άκρα (Σπαρτιάτες, Νίκη, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας), αποτελεί μία πρόκληση. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα κυλίσουν ομαλά και θα υπάρχει μια εποικοδομητική κριτική από την αντιπολίτευση προκειμένου να υπηρετηθεί χωρίς εμπόδια το συμφέρον του ελληνικού λαού.
  1. Η νέα κυβέρνηση θα κερδίσει το στοίχημα στους κρίσιμους τομείς της υγείας, της οικονομίας και της αντιμετώπισης της ακρίβειας;
Είμαι σίγουρος ότι η νέα κυβέρνηση θα κερδίσει το στοίχημα στους τομείς της υγείας, της οικονομίας και της αντιμετώπισης της ακρίβειας. Όσον αφορά τον τομέα της υγείας βασικός άξονας της πολιτικής της νέας κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ. Προβλέπεται η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, η πραγματοποίηση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους, η ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η αναβάθμιση των νοσοκομείων, η δημιουργία μονάδων τηλεϊατρικής, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΣΥ, η δημιουργία σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και δομών ψυχικής υγείας κ.λπ.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ η οικονομία ανέκαμψε σημαντικά και ήδη βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Στόχος είναι να ενταχθεί η χώρα μετά από 13 χρόνια στην επενδυτική βαθμίδα, να διατηρηθεί η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και επενδύσεων, να ενισχυθεί το εισόδημα των πολιτών κ.λπ. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο επιβαρύνει τα νοικοκυριά και το οποίο θα πρέπει άμεσα να επιλυθεί.
  1. Στη νέα κυβέρνηση 19 στελέχη είναι εξωκοινοβουλευτικοί τεχνοκράτες. Γιατί τόσος μεγάλος αριθμός μη εκλεγμένων όταν κρίσιμες περιφέρειες όπως για παράδειγμα η Αιτωλοακαρνανία δεν εκπροσωπούνται  στο νέο κυβερνητικό σχήμα ;
Στόχος της νέας Κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί ταχύτατα το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο υπερψήφισε ο ελληνικός λαός. Αυτή ακριβώς η δέσμευση ώθησε τον πρωθυπουργό να επιλέξει ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο το οποίο καλούνται να υπηρετήσουν. Τα κριτήρια επιλογής τους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν κριτήρια αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας και όχι γεωγραφικά. Η ουσία είναι να φέρουν εις πέρας την εργασία, η οποία τους ανατέθηκε. Οι τεχνοκράτες αποτελούν πρόσωπα με εξειδικευμένες γνώσεις σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν και τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Η επιλογή πολλών τεχνοκρατών δείχνει ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει τους καλύτερους για τις αντίστοιχες θέσεις χωρίς να εξαρτά τη συμμετοχή τους στο υπουργικό συμβούλιο από την εκλογή τους. Μην ξεχνάμε ότι ένας από τους πιο πετυχημένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος, όντας εξωκοινοβουλευτικός, επέδειξε ιδιαίτερα πλούσιο έργο κάνοντας σημαντικά βήματα στην ψηφιοποίηση της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία τεχνοκρατών και έμπειρων πολιτικών στελεχών θα δώσει ταχύτατα λύσεις σε χρόνια προβλήματα των πολιτών.
  1. Πως κρίνετε την παραίτηση Τσίπρα;
Έπειτα από μια σειρά συντριπτικών ηττών στις 3 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις η παραίτηση του κυρίου Τσίπρα ήταν η λογική συνέπεια. Η παραίτηση του κυρίου Τσίπρα ήταν μονόδρομος, καθώς ήδη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεκινήσει η αμφισβήτηση και οι τριγμοί. Η σπουδή του κυρίου Τσίπρα να παραιτηθεί ίσως οφείλεται και στην προσπάθειά του να διασώσει την εικόνα του αποποιούμενος των ευθυνών του. Με την παραίτηση του κυρίου Τσίπρα ελπίζω να τελειώσει και μια μακρά περίοδος που είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση κυριάρχησε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο λαϊκισμός και η πόλωση.