ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ». (Δελτίο Τύπου)

Θεσσαλονίκη, 20-02-2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: «ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ: ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»
Ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα, είχα την χαρά και κυρίως την τιμή να εγκαινιάσω την έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής με τίτλο -Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη-.
Η έκθεση περιλαμβάνει το πλούσιο αρχείο του Γεωργίου Κωνσταντινίδη και τις πολύτιμες συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, από την αστική καθημερινότητα της πόλης ´στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Πραγματοποιείται με τη σύμπραξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Αρχείου Γεωργίου Κωνσταντινίδη.
Στον χαιρετισμό μου μεταξύ άλλων σημείωσα:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που η εβραϊκή κοινότητα στη Θεσσαλονίκη, αν και συρρικνωμένη, λειτουργεί και αποτελεί έναν σημαντικό πόλο για την πόλη. Ανήκω σ’ αυτούς που λένε ότι η τύχη της Θεσσαλονίκης θα ήταν άλλη αν δεν υπήρχε αυτό το αποτροπιαστικό έγκλημα, το ολοκαύτωμα, γιατί οι χιλιάδες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν θα ήταν σήμερα οι καλύτεροι πρεσβευτές της πόλης δίπλα σε άξιους Έλληνες. Έχω, επίσης, την άποψη ότι επειδή οι πόλεις στην Ευρώπη αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα ,οι μεγαλύτεροι έχουν τον κίνδυνο, χωρίς τοπόσημα, να ζουν σε πόλεις που δεν τις αναγνωρίζουν. Σε μια ίδια κατεύθυνση κινούνται και συλλογές σαν αυτή που θα εγκαινιάσουμε σήμερα. Τα εκθέματά θα αποτελούν άγκυρες μνήμης για τους παλαιότερους, αλλά και κληρονομιά για τους νεότερους.»