ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ-ΤΕΜΠΗ: ΌΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ. (Στο TheOpinion, στις 19-11-2023)

0
Το μοιραίο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη συγκλόνισε όλη την ελληνική κοινωνία. Κανένας μας δεν έμεινε ασυγκίνητος μπροστά σε αυτή την τραγωδία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το δυστύχημα έκανε σαφές ότι θα διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη, έτσι ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους όσοι πρέπει να τις επωμιστούν. Δεν δίστασε να τονίσει ότι η κυβέρνηση θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση.
Στο σκέλος της ποινικής διερεύνησης ο λόγος ανήκει στη δικαιοσύνη. Ως προς τις πολιτικές ευθύνες είναι σημαντικό να γίνει συζήτηση στη Βουλή για να διερευνηθούν τα διαχρονικά αίτια της τραγωδίας. Το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν αποτέλεσμα παθογενειών δεκαετιών.
Η προβληματική εκτέλεση των δημοσίων έργων στον τομέα των μεταφορών, η μείωση του προσωπικού των σιδηροδρόμων, το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν καθιστούσε σαφή τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων, οι βανδαλισμοί που πραγματοποιούνται σε δημόσια έργα κ.λπ. είναι μερικές από τις παραμέτρους οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν λεπτομερώς.
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι είναι απαραίτητο να διερευνηθούν τα διαχρονικά δομικά και συστημικά προβλήματα της λειτουργίας των σιδηροδρόμων. Η υπεύθυνη θέση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα καθιστά σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική του εκμετάλλευση, όπως κάνει η αντιπολίτευση.
Μια πλήρης έρευνα, όπως θα είναι αυτή που θα γίνει κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής, θα αναδείξει τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία και θα επιτρέψει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Αν απαιτηθεί, τονίζω το αν, η εξεταστική επιτροπή μπορεί να οδηγήσει σε προανακριτική. Είναι χρέος μας και προς τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και προς όλους τους Έλληνες πολίτες να διασφαλίσουμε ότι κάτι παρόμοιο δεν θα συμβεί ξανά.