ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΧΕΙ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ – ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ. ( Στο Liberal.gr, στις 22-7-2023)

0
«Οι κρίσεις που πολλαπλασιάζονται απαιτούν μία σύγχρονη και οργανωμένη πολιτεία, η οποία να λειτουργεί πρώτον με πρόληψη και δεύτερον να υποστηρίζει την ανθεκτικότητα».
Συμφωνώ απολύτως!
Ας δούμε, όμως, πού ήμασταν το 2019 και πού σήμερα. Μία προσωπική μου εμπειρία είναι χαρακτηριστική.
Ήταν γύρω στις 8 το πρωί της 9ης Ιουλίου 2019. Μόλις είχε ορκιστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε λίγες μέρες θα ορκιζόμουν βουλευτής.
Χτύπησε το τηλέφωνο και με ζητούσαν, αν είναι δυνατόν, από την Πυροσβεστική θεωρώντας ότι είμαι ακόμη Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων. Ναι, αυτό έγινε πέντε χρόνια μετά την παραίτησή μου από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για να πολιτευτώ. Είχε γίνει πριν λίγες ώρες ο κυκλώνας στη Χαλκιδική. Επί 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε επικαιροποιηθεί η λίστα με τους υπευθύνους Γενικούς Γραμματείς.
Το παραπάνω γεγονός δεν το αναφέρω για να ρίξω ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα. Από τότε έγιναν ουσιαστικά δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Το αναφέρω, όμως, ώστε να αντιληφθεί ο αναγνώστης που ήμασταν και που βρισκόμαστε σήμερα με το κράτος πλέον να διαθέτει:
  •  Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής
  •  Δομές συνεργασίας πυροσβεστικής, αστυνομίας και στρατού
  •  Πολύ περισσότερα πτητικά μέσα
  •  Βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας
  •  11000 μόνιμους πυροσβέστες
  • Διπλάσιο αριθμό εθελοντών δασοπυρόσβεσης(5000 άτομα)και κυρίως
  • Το 112 για έγκαιρη προειδοποίηση
Έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ευτυχώς, δε θρηνήσαμε νεκρούς από τις πυρκαγιές και οι καταστροφές κατοικιών είναι κάποιες δεκάδες. Μακάρι, φυσικά, να μην είχαμε ούτε μία. Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν, ένας τομέας που σηκώνει βελτίωση ως προς το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων. Ας ευχηθούμε, λοιπόν, να πορευτούμε όλο το καλοκαίρι χωρίς νεκρούς από πυρκαγιές και όσο το δυνατόν με περιορισμένο αριθμό καταστραμμένων κατοικιών.
Η βελτίωση, τόσο των δομών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, όσο και του πλαισίου συνεργασίας του με τα εμπλεκόμενα στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών υπουργεία, είναι συνεχής. Παράλληλα, όμως, απαιτείται και η δημιουργία ενός οδηγού αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών με συγκεκριμένα πρωτόκολλα ενεργειών.