ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: «ΆΡΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΚΛΟΓΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ».

Άκουσα στην αίθουσα αυτή ότι στρατηγικά η κυβέρνηση έφερε ως πρώτο νομοσχέδιο, το συγκεκριμένο, ώστε να ανιχνεύσει διαθέσεις συναινέσεων για μελλοντικές της πρωτοβουλίες, ενώ φρόντισε ταυτόχρονα να αιφνιδιάσει τα υπόλοιπα κόμματα.
Ουδέν ψευδέστερον.
Η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ,»άκουσε» την αγωνία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Πλεύσης Ελευθερίας του κυρίου Καζαμία, ο οποίος μάλιστα θεωρούσε συνυπεύθυνη τη ΝΔ για την αποτυχία της προηγούμενης σχετικής ρύθμισης.
Η κυβέρνησε λοιπόν απάντησε στη πολιτική πρόκληση και ταυτόχρονα ανιχνεύοντας τη δυνατότητα να πάρει σάρκα και οστά μία πάγια θέση της επανέφερε το νομοσχέδιο.
Απλά και γρήγορα, όπως πρέπει να κινούνται οι κυβερνήσεις.
Θυμίζω ότι στο προγραμματισμό της ήταν τα νομοσχέδια για τα οικονομικά μέτρα και το επιτελικό κράτος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σήμερα μεγαλώνουμε και δυναμώνουμε την Ελλάδα.
Θεωρώ ότι το παρόν νομοσχέδιο έχει αντίστοιχη βαρύτητα με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο.
Γιατί το πιστεύω αυτό;
Διότι δίνοντας τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού τους φέρνουμε πολύ πιο κοντά στην πατρίδα τους. Τους δίνουμε κίνητρο να βρίσκονται πολύ κοντά σε ότι συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα.
Δεν χρειάζεται, φυσικά, να επιχειρηματολογήσω πόσο σημαντική είναι μια τέτοια εξέλιξη τόσο για την οικονομία μας όσο και για τα εθνικά μας θέματα.
Μεγαλώνουμε, λοιπόν, την Ελλάδα σήμερα δίνοντας δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του Εξωτερικού.
Τονίζω, Έλληνες του Εξωτερικού, καλύτερα από το ομογενείς γιατί ορισμένοι μπερδεύονται ηθελημένα ή αθέλητα.
Για εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους αναφερόμαστε ,όχι για νέες εγγραφές. Πολλοί από αυτούς είναι φοιτητές που συγκυριακά βρίσκονται στο εξωτερικό η είναι εργαζόμενοι εκεί με τους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους να βρίσκονται στην Ελλάδα. Αρκετοί, επίσης, χωρίς να έχουν συνεχή επαφή με την χώρα, διαθέτουν κάποια περιουσία εδώ. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. Όλους τους θέλουμε. Άλλους να παραμείνουν κοντά στην χώρα μας και άλλους να τους φέρουμε κοντύτερα.
Το επιτυγχάνουμε σήμερα αυτό.
Το επιτυγχάνουμε, μάλιστα, με μεγάλη πλειοψηφία.
Ποιοι είναι απέναντι;
Ελληνική λύση, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και από χθες οι Σπαρτιάτες.
Ακατανόητη η θέση της Ελληνικής Λύσης. Θέλω να πιστεύω ότι το κάνει ώστε να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τους κύριους πολιτικούς ανταγωνιστές της, τους Σπαρτιάτες και τη ΝΙΚΗ.
Μόνο έτσι εξηγείται η μεγαλοπρεπής της κωλοτούμπα.
Θυμίζω ότι αρχικά αρνήθηκε να ψηφίσει με το επιχείρημα της διαφωνίας της στον ελληνοτουρκικό διάλογο και τις προβλεπόμενες, κατ’ αυτήν πάντα, υποχωρήσεις από τις πάγιες εθνικές θέσεις. Χθες ο πρόεδρός της παρέθεσε άλλα επιχειρήματα.
Δικαιολογίες θα συμπλήρωνα.
Εύχομαι έστω και την τελευταία στιγμή να αλλάξει θέση.
Για το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ απολύτως φυσιολογική τη θέση τους. Φοβούνται ότι οι Έλληνες του Εξωτερικού με τις παραστάσεις που έχουν για την οικονομία, τη διεθνή πολιτική και τις δομές ενός σύγχρονου κράτους δυσκολότερα ,λογικό είναι να μην στοιχηθούν πολιτικά πίσω από αναχρονιστικές θέσεις για την οικονομία, για το ρόλο του κράτους, για τα γεωπολιτικά.
Φοβάστε κύριοι της αριστεράς και προτάσσετε το στενό όπως εσείς το εννοείτε κομματικό συμφέρον.
«Προφάσεις εν αμαρτίαις» εκφράζετε λοιπόν. Ναι συμφωνώ με την επιστολική ψήφο. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.
Μην, όμως, στρουθοκαμηλίζετε με πρόφαση την επιστολική ψήφο η την μη απόδοση στους αποδήμους ένα ιδιαίτερο δικαίωμα εκλέγεσθαι.
Οι εξελίξεις που σας άφησαν πίσω θα συνεχίζουν να σας αφήνουν συνέχεια πίσω.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σας καλώ να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Έτσι θα δυναμώσουμε και θα μεγαλώσουμε την Ελλάδα. Είναι εθνική μας υποχρέωση.