Η ΝΔ θα τρέξει Μετρό, ΟΑΣΘ και τουρισμό στη Θεσσαλονίκη (Συνέντευξη στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Καλλίνη , 29-06-2019)

  • Λίγες μέρες απέμειναν από τη μεγάλη εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου και η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει στη δημοσιότητα το πλάνο της για την επόμενη τετραετία. Θα μας ξεχωρίσετε τα 3 πιο σημαντικά σημεία, τις τρεις μεγαλύτερες τομές που θα εφαρμόσετε αν σας δώσει την εντολή ο ελληνικός λαός στις 8 Ιουλίου;
Η ισχυρή ανάπτυξη και οι επενδύσεις που θα φέρουν περίπου 120.000 νέες και καλά πληρωμένες δουλειές το χρόνο είναι η πρώτη μεγάλη τομή. Η ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα:
-Μειώσει το φόρο επιχειρήσεων από 28% σε 20%, μέσα σε δύο χρόνια και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%.
-Καθιερώσει κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη και υπεραποσβέσεις για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%.
-Απλοποιήσει τις αδειοδοτήσεις με ρητές προθεσμίες, καθιερώνοντας την ηλεκτρονική υπογραφή για πολίτες και επιχειρήσεις.
-Επισπεύσει την εκδίκαση των προσφυγών για επενδύσεις, σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.
Οι άνεργοι θα μειωθούν από 850.000 σήμερα στις 560.000, καθώς οι νέες δουλειές θα είναι πολλαπλάσιες εκείνων που χάνονται. Επιπλέον η ΝΔ θα προχωρήσει με :
-Τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
-Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
-Τη μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας.
– Τη μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση τελικά δύο βασικών συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, αλλά και διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή του 6%.
Όσον αφορά στα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπεται:
-Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.
-Αύξηση του ορίου στο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
-Όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.
Στην ασφάλεια η ΝΔ δεσμεύτηκε για:
-Επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ.
-Πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών.
-Κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου.
-Επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφάλειας.
-Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
  • Πιο συγκεκριμένα όμως για τη Θεσσαλονίκη, ποιες είναι οι 3 παρεμβάσεις που χρειάζεται η πόλη άμεσα και κατά συνέπεια θα πιέσετε ως βουλευτής να υλοποιηθούν την επόμενη ημέρα;
Ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της Θεσσαλονίκης και η υπερτοπική του σημασία, μέσα από την αλληλεπίδραση με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, απασχόλησαν κατά καιρούς τη δημοσιότητα με τη μορφή συνθηματολογίας και όχι ως τμήμα ενός ευρύτερου και υλοποιήσιμου σχεδίου.
Η ΝΔ έχει ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο για την Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, όπως αναλυτικά περιέγραψε ο Πρόεδρος μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη ομιλία του στον ΣΕΒΕ.
Ένα σχέδιο που η κυβέρνηση της ΝΔ θα κληθεί να κάνει πράξη από τις 8 Ιουλίου για να μπορέσει να βγάλει από την αφάνεια και την υπανάπτυξη την Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Αποτελεί περισσότερο από ποτέ αδήριτη ανάγκη η κατάρτιση ενός συγκροτημένου και ρεαλιστικού πλάνου αξιοποίησης και διασύνδεσης όλων των υποδομών, που είτε κατασκευάζονται από τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ μεγάλα έργα, είτε αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν την τελευταία δεκαετία.
Για αυτό βλέπουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να μην έχει επαρκή οδική και σιδηροδρομική σύνδεση (φαινόμενο που υπάρχει και σε άλλα λιμάνια της Β. Ελλάδας), να υπάρχει γενικώς πολύ φτωχή αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου για εμπορευματικές μεταφορές κτλ.
Οι τρεις παρεμβάσεις που χρειάζεται η πόλη άμεσα είναι η ολοκλήρωση του Μετρό, η δημιουργία ενός σύγχρονου και αξιόπιστου συστήματος επιβατικών αστικών μεταφορών (καθώς καταρρέει ο ΟΑΣΘ) και η τόνωση και μεγέθυνση της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης.
  • Μετά από πολλά χρόνια κυβερνήσεων συνεργασίας και μικρών ποσοστών δικομματισμού, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία. Είναι αυτός ο μεγάλος στόχος της παράταξης, αν ναι γιατί και αν όχι, που θα απευθυνθεί για συνεργασίες;
Αρχικά για να απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτημα πρέπει να δει το αποτέλεσμα της κάλπης. Όμως η ΝΔ σε κάθε περίπτωση επιζητά την αυτοδυναμία για να μπορέσει απερίσπαστα να οδηγήσει την χώρα στην ανάπτυξη και στην ευημερία. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη εκτός από την αυτοδυναμία της ΝΔ, μπορεί να σημάνει ότι δεν αποκλείονται ξανά εκλογές μέχρι τις 15 Αυγούστου.
Όπως έχει αναφέρει και ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη νίκη της ΝΔ -ακόμα και αν έχει εξασφαλίσει την αυτοδυναμία- επιδίωξή του θα είναι η διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασιών.
  • Μετά από μια έντονη εκλογική αντιπαράθεση για τις ευρωεκλογές, οι τόνοι έπεσαν αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ. Είναι όντως μη ανατρέψιμη η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ή η πιθανή αποχή μπορεί να φέρει εκπλήξεις;
 Εκτιμώ ότι είναι μη αναστρέψιμη η διαφορά. Η αποχή θα πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή και αυτό το λέω γιατί όλοι οι πολίτες απαιτείται να συμμετάσχουν στην διαδικασία των εκλογών. Εκπλήξεις δεν αναμένονται και η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση στις 8 Ιουλίου.