Οι χώρες δεν είναι τόποι (Άρθρο στο «Liberal.gr», 29-06-2019)

0
Η φιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομία δεν σημαίνει και αυτόματη προσέγγιση στα θέματα εθνικής ταυτότητας, με όρους συνταγματικού πατριωτισμού και κοσμοπολιτισμού.
Ο συνταγματικός πατριωτισμός θεωρεί ως θεμέλιο του έθνους την προσχώρηση του λαού κάθε χώρας στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Είναι δηλαδή, για εμάς σύνδεση της έννοιας του Έλληνα με την έννοια της επικράτειας του ελληνικού κράτους, χωρίς κάποιο άλλο κοινό συνδετικό στοιχείο, χωρίς μια κοινότητα καταγωγής και κοινών πολιτισμικών συνιστωσών. Με άλλα λόγια θεωρεί την Ελλάδα τόπο και τους κατοίκους πληθυσμό και όχι χώρα και λαό αντίστοιχα.
Προσωπικά, ανήκω σε αυτούς που βλέπουν φιλελεύθερα την οικονομία, αλλά θεωρούν ότι οι χώρες δεν είναι τόποι και οι λαοί δεν είναι πληθυσμοί. Μέσα από την προσέγγιση μου αυτή προέρχονται και οι απόψεις μου για τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό, για τις έννοιες της οικογένειας και της θρησκείας.
Στη Νέα Δημοκρατία οι απόψεις, τις οποίες εκφράζω είναι πλειοψηφικές και αντικατοπτρίζονται και σε επίσημες  θέσεις του κόμματος.
Ενδεικτικά αναφέρω τη συμφωνία των Πρεσπών, τις θέσεις για την προστασία της μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, την πρόταση για το μεταναστευτικό, αλλά και την άρνηση της  να συναινέσει στη συνταγματική αναθεώρηση για τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, στο νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς και τις προτάσεις της  για τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας.
Ταυτόχρονα, πιστεύουμε σε μια Ευρώπη των εθνών και των κρατών και στηρίζουμε την παράδοση, η οποία ουσιαστικά αφορά στο μέλλον. Με την παράδοση γνωρίζουν και κατανοούν καλύτερα οι νέοι μας  τη συλλογική μας πορεία και εντάσσουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτήν.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι θέσεις μας για την παιδεία, η υποβάθμιση της οποίας προωθείται και από οπαδούς του συνταγματικού πατριωτισμού. Βασική συνιστώσα για την παιδεία συνεχίζει να είναι η ιστορία μας, η οποία επιχειρείται σήμερα να ξαναγραφεί με όρους διεθνισμού.
Νοιώθω την ανάγκη να τονίσω όλα τα παραπάνω ώστε να γίνει σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία εκφράζει σήμερα αυτές τις «πατριωτικές» θέσεις και στα πλαίσια της προσπάθειας της για αυτοδυναμία καλεί και όλους όσοι έχουν παραπλήσιες απόψεις να τη στηρίξουν.