Η οικονομία όμηρος της πανδημίας (Άρθρο στο myportal.gr, στις 06-11-2020)

0
Διανύουμε το δεύτερο κύμα του covid-19 το οποίο είναι σφοδρότερο του πρώτου και δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων υγείας και οικονομίας όλων των ανεπτυγμένων χωρών.
Μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι, πρωτίστως, να προστατεύσει την υγεία των πολιτών και παράλληλα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα στην οικονομία ώστε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μην καταρρεύσουν υπό το βάρος των μέτρων περιορισμού.
Το καθολικό «απαγορευτικό» κίνησης είναι αναγκαίο σύμφωνα με τους ειδικούς, ώστε να μειωθεί η διασπορά στην κοινότητα η οποία παρουσίασε πολύ μεγάλη αύξηση.
Η αγορά της Θεσσαλονίκης μετράει ένα επιπλέον οικονομικό πλήγμα καθώς η ακύρωση της φετινής ΔΕΘ προκάλεσε πρόσθετες οικονομικές απώλειες στο τζίρο των επιχειρήσεων της πόλης μεγαλύτερες των 50 εκ. Η κυβέρνηση εξαντλεί όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να κρατήσει, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, όρθια την οικονομία. Πέραν των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης που θα αργήσουν να έρθουν, επέτυχε ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα μπορεί να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια.
Έτσι εξασφάλισε πρόσθετους πόρους ύψους 3,3 δισ οι οποίοι είναι άμεσα διαθέσιμοι και προορίζονται να στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους που είτε έχουν κλείσει με κρατική εντολή είτε πλήττονται από το δεύτερο «απαγορευτικό».
Αποδεικνύεται παράλληλα ότι η απόφασή της κυβέρνησης να μην ρίξει όλα τα οικονομικά όπλα στην αγορά τον προηγούμενο Μάρτιο ήταν σωστή.
Τα μέτρα της κυβέρνησης αφορούν: α) ειδική αποζημίωση ύψους 800 ευρώ στους εργαζομένους που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, με το κράτος να καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, β)πάγωμα των φορολογικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, γ) δύο νέους κύκλους της λεγόμενης επιστρεπτέας προκαταβολής με το 50% του κρατικού δανείου να είναι μη επιστρεπτέο και δ) υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40%.
Οφείλω να επισημάνω ότι η μείωση ενοικίου, ειδικά στην κατηγορία των μικρο-εισοδηματιών επιφέρει μεγάλη απώλεια στα έσοδά τους για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Είναι αυτή η κατηγορία συμπολιτών μας που ζουν σχεδόν αποκλειστικά από τα έσοδα μικρών ακινήτων και δεν μπορούν να αντέξουν μια δεύτερη περικοπή του ετήσιου εισοδήματός τους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από το συγκεκριμένο μέτρο των φορολογουμένων που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια. Για τους υπόλοιπους πληττόμενους από το μέτρο ιδιοκτήτες η κάλυψη με ρευστό του 20% της απώλειας είναι απολύτως ορθή.
Ευχή όλων μας είναι να αρχίσει το εμβόλιο να παράγεται σύντομα ώστε να επιστρέψουμε επιτέλους στην κανονικότητα. Μέχρι τότε θα πρέπει να κλείνουμε τα αυτιά μας στις «ψεκασμένες» θεωρίες, να τηρούμε τα μέτρα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.