ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΦΠΑ 24% ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΣΤΙΣ 12-7-2022)

Kοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτού Α’ Θεσσαλονίκης Στράτου Σιμόπουλου στον υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με τίτλο «Πρέπει να δοθεί παράταση αναστολής ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις όλων των ακινήτων».
                                                                                                                                                                                                                                                                  Θεσσαλονίκη, 12-07-2022
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΦΠΑ 24%
ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης  κ. Στράτος Σιμόπουλος.
Ο Υπουργός ερωτάται αν προτίθεται να παρατείνει την αναστολή του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις όλων των ακινήτων για δύο ακόμη χρόνια και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2024. Είναι ένα σημαντικό μέτρο καθώς η οικοδομική δραστηριότητα κρατήθηκε ζωντανή τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω της αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις όλων των ακινήτων.
Η παράταση αναστολής του ΦΠΑ, αποτελεί ένα πολύ βασικό σύμμαχο και κίνητρο για τους κατασκευαστές – επενδυτές που σκοπεύουν να επενδύσουν στην ελληνική κτηματαγορά και να προχωρήσουν στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, μέσα στην υγειονομική κρίση, εκδόθηκαν περισσότερες από 38.000 οικοδομικές άδειες.
      Είναι αναγκαία λοιπόν η συνέχιση της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα έως και το τέλος του 2024 για τη στήριξη της αγοράς των ακινήτων, η οποία καταγράφει ανοδική τροχιά τους τελευταίους μήνες όπως και για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων από το εξωτερικό.
Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργείου: