ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. (Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, 21-05-2021)

  1. Η ομιλία μου στη Βουλή, κατά την συζήτηση για το Νομοσχέδιο  του  Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».
Η χώρα μας έχει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα παραγωγής φαρμακευτικών φυτών και ως ένα βαθμό τα εκμεταλλεύεται.
Όσον αφορά τη φαρμακευτική κάνναβη το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αποτελεί το χαμηλό κόστος ενέργειας που είναι πολύ χαμηλότερο από άλλες χώρες με πολύ ψυχρότερα κλίματα.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα. Μετέωρο όμως. Γι’αυτό δεν υλοποιήθηκαν πολλές επενδύσεις, αλλά μόνο μία.
Οι επενδυτές υπάρχουν και αν αναμέναμε λίγο ακόμη θα «πέταγαν» σε γειτονικές χώρες με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικοί δημόσιοι πόροι, αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι αργήσαμε να φέρουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο να σημειώσω ότι αφορά επενδύσεις στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρω την Κοζάνη, το Κιλκίς, τις Σέρρες, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.
Το βήμα επίσης που κάνουμε σήμερα είναι προσεκτικό.
Ο ξηρός ανθός της κάνναβης θα εξάγεται. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν επιτρέπεται η χρήση στην Ελλάδα της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους και θεωρώ αστείους τους ισχυρισμούς ορισμένων μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνεχίζουν με αφορμή μια καθαρά φιλοεπενδυτική πρωτοβουλία στον αγροτικό κόσμο να τη μετατρέπουν σε ευκαιρία ακατάσχετης μπουρδολογίας και κινδυνολογίας.
Σήμερα επίσης ψηφίζεται και μια σημαντική τροπολογία για ένα εμβληματικό έργο της Θεσσαλονίκης. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος. Μια ακόμη προσπάθεια που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως συνέβαινε συνήθως έμεινε σε επίπεδο εξαγγελιών.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία πραγματοποιείται ανταλλαγή οικοπέδων μεταξύ της ΓΑΙΟΣΕ και του Δήμου Θεσσαλονίκης, με ευνοϊκούς όρους, ταχύτερες διαδικασίες, ατελώς, χωρίς καταβολές φόρων και χωρίς την ανάγκη υποβολής εγγράφων και δηλώσεων στο Κτηματολογικό Γραφείο. Με τον τρόπο αυτό επισπεύδονται οι διαδικασίες και εξαλείφονται γραφειοκρατικά θέματα.
Με την  ανταλλαγή των οικοπέδων  το Μουσείο θα κατασκευαστεί σε κεντρικότερη θέση από την αρχικά επιλεγείσα και θα σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί μέρος του παραλιακού μετώπου, ως σημείο αναφοράς για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Μεταγενέστερα θα ενταχθεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο Μνήμης που σχεδιάζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού.
Με την τροπολογία εγκρίνονται και ορίζονται νέο οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή με χρήση για πολιτιστικές εγκαταστάσεις, νέο οικοδομικό τετράγωνο / χώρος με χρήση αποκλειστικά για στάθμευση, ελεύθεροι χώροι και χώροι πρασίνου, πεζόδρομοι, και διαπλατύνσεις οδών, όπως της οδού Κωλέττη.
Μέσω αυτής – της τροπολογίας –  επιτυγχάνεται συνολική ρύθμιση και πολεοδομική τακτοποίηση της υπό ανάπλαση περιοχής και έτσι θα μπορέσουν να αρχίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εργασίες κατασκευής για την υλοποίηση του έργου, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα έναρξης εντός του έτους 2021 το οποίο έχει ιδιαίτερα σημαντικό θετικό συμβολισμό και αντίκτυπο λόγω του ότι συμπίπτει με την Ελληνική Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία η υλοποίηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος έρχεται πιο κοντά. Τόσο το μουσείο όσο και το Πάρκο Μνήμης θα έχουν ως αποτέλεσμα να καταστεί η Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πόλη Παγκόσμιο Κέντρο των απανταχού Εβραίων.