Ο ΑΝΤΙΔΥΤΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ DNA ΤΟΥ (ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, ΣΤΙΣ 13-5-2022)

Χθες ψηφίσθηκε στη Βουλή η Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία. Πλην ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα.
Ευτυχώς, βέβαια, χωρίς ρητορικές εξάρσεις. Χωρίς φωνές για μειοδοσίες, προδοσίες και πολύ μακριά από το αλήστου μνήμης «έξω οι βάσεις του θανάτου». Πραγματικά, πρόκειται για μια κατάκτηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος την οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε.
Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή αυτή διαδραμάτισε η ωριμότερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, απότοκος προφανώς της κυβερνητικής του περιόδου. Δυστυχώς, όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να «διαβεί τον Ρουβίκωνα». Ψήφισε ΟΧΙ, μαζί με ΚΚΕ, Μέρα25 και Ελληνική Λύση.
Ως προπέτασμα καπνού για την άρνηση να δώσει θετική ψήφο χρησιμοποίησε την ετεροβαρή, σύμφωνα με τον πρόεδρο και τους βουλευτές του, συμφωνία. Με απλά λόγια, ισχυρίστηκε ότι μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα ανταλλάγματα. Ποιά ανταλλάγματα, φυσικά, απέφυγαν να αναφέρουν.
Τι κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι κρύβεται και πίσω από την άρνησή του να ψηφίσει την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία.
Εφευρίσκει λόγους άρνησης. «Προφάσεις εν αμαρτίαις» δηλαδή. Τότε ήταν ο φόβος μήπως κληθούν Έλληνες στρατιώτες να πολεμήσουν στο Σαχέλ, τώρα τα ανταλλάγματα.
Ένα πράγμα κρύβεται, κατά τη γνώμη μου, πίσω από τον φόβο να ψηφίσει διεθνείς συμφωνίες που εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα.
Ποιο είναι αυτό; Ο βαθύς αντιδυτικισμός, ο οποίος διατρέχει τον σκληρό πυρήνα των στελεχών και των ψηφοφόρων του. Όσων είναι πολιτικά γαλουχημένοι στα χρόνια της χούντας και της πρώιμης μεταπολίτευσης. Όσων ο αντιαμερικανισμός είναι στο πολιτικό τους DNA. Όσων πρωτοστατούσαν και πρωτοστατούν στις πορείες προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Όσων παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι σε διαχωρισμούς που κυριαρχούσαν στο παρελθόν.
Είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα ενταγμένο σε ένα δυτικόστροφο, δημοκρατικό και φιλελεύθερο πολιτικό σύστημα. Μακάρι να διαψευσθώ και αυτή η αλλαγή να έρθει και μάλιστα γρήγορα.
*Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ