ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ. (Στην εφημερίδα «KONTRA NEWS», στις 03/09/2023)

0
Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε έκπληκτοι πλήθος κόσμου να συνωστίζεται έξω από αστυνομικά τμήματα για να εκδώσει ταυτότητες παλαιού τύπου, προφασιζόμενο απώλεια ή καταστροφή τους. Επιδίωξη των περισσοτέρων είναι να προλάβουν την έκδοση των ταυτοτήτων νέου τύπου, καθώς πιστεύουν ότι θα περιέχεται τσιπ με δυνατότητα γεωεντοπισμού. Κάποιοι, μάλιστα, ανάγουν τις ταυτότητες σε όργανα του διαβόλου.
Το παράδοξο είναι πως όσοι αντιτίθενται στις νέες ταυτότητες κάνουν χρήση κινητών τηλεφώνων και διαδικτύου, μέσω των οποίων γίνεται συστηματική καταγραφή των προσωπικών τους δεδομένων, ενώ είναι εφικτός και ο άμεσος γεωεντοπισμός τους.
Σε καμιά περίπτωση, βέβαια, δεν θα πρέπει οι ορθολογιστές να παρασυρθούμε σε απαξίωση και υποτίμηση των ανθρώπων που αρέσκονται στις συνωμοσιολογίες. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος συσπείρωσης περισσότερων ατόμων γύρω από τις ανορθολογικές θεωρίες. Σ’ αυτούς έρχονται να προστεθούν και κάποιοι κομματικοί σχηματισμοί, για να αυξήσουν την εκλογική τους επιρροή και την κομματική τους βάση. Το θέμα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της παραπληροφόρησης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Το έχουμε ζήσει ξανά με τα εμβόλια κατά του COVID 19.
Απάντηση σε όλα αποτελεί η σωστή ενημέρωση και η προσπάθεια να πειστούν όλοι όσοι αντιδρούν. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει κατανοητό ότι οι νέοι τύπου ταυτότητες είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα. Ήδη, στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της ΕΕ χρησιμοποιούνται κάποιου είδους ηλεκτρονικές ταυτότητες. Μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν τις παλιές. Η παρουσίαση των ταυτοτήτων νέου τύπου θα πραγματοποιηθεί στη ΔΕΘ και η έκδοσή τους θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Αντίπαλος της άγνοιας και της ημιμάθειας είναι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση από αξιόπιστες πηγές. Είμαι σίγουρος ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα πραγματοποιηθεί ομαλά και χωρίς προβλήματα. Στο τέλος η λογική θα επικρατήσει.