ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΟΣΕ. (Ερώτησή μου στους υπουργό και υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών)

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 1038/5-10-2023
Αθήνα,  5 Οκτωβρίου 2023
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη
            Τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πετραλιά
Θέμα: «Οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων εντός των σταθμών ΟΣΕ»
Λόγω της αναστολής των δρομολογίων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους σταθμούς του ΟΣΕ έχουν πληγεί καίρια. Ακόμη και μετά την επανεκκίνηση των δρομολογίων, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί, με αποτέλεσμα η κίνηση να είναι σημαντικά μειωμένη. Το πρόβλημα οξύνθηκε ακόμη περισσότερο μετά την κακοκαιρία Daniel και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία που κατέστρεψαν το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής. Μάλιστα, είναι τέτοια η έκταση των καταστροφών που, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών, η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και έναν χρόνο.
Η διακοπή της μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα και αντίστροφα οδηγεί, πλέον, στην οικονομική καταστροφή τις επιχειρήσεις που εδρεύουν εντός των σταθμών του ΟΣΕ, κατά μήκος της συγκεκριμένης γραμμής. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να ανταποκριθούν με συνέπεια στα πάγια έξοδά τους (μισθώματα, ηλεκτρικό ρεύμα, μισθοί υπαλλήλων κ.λπ.) με τη βιωσιμότητά τους να κινδυνεύει άμεσα.
Η λήψη μέτρων από την πολιτεία είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.
Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:
Αν προτίθενται να λάβουν μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των σταθμών του ΟΣΕ κατά μήκος της γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονίκης έως την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου.
Ο Ερωτών Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
Στράτος Σιμόπουλος