ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΣΤΙΣ 3-11-2022)

«Παρακολούθησα τις επιτροπές από το διαδίκτυο, για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, και στην κυριολεξία έτριβα τα μάτια μου. Ξέρετε ο ΣΥΡΙΖΑ σε τι κατάσταση παρέδωσε την πολιτική προστασία το 2019; Θα σας πω ένα παράδειγμα που το έχω πει και θα το λέω συνεχώς σε αυτή την αίθουσα, όταν βλέπω τέτοια ανελέητη κριτική για θέματα που αφορούν την πολιτική προστασία.
Μια βδομάδα μετά τις εκλογές του 2019 έγινε η καταστροφή με τον κυκλώνα στην Χαλκιδική. Ξέρετε ότι εμένα πήραν τηλέφωνο από την Πολιτική Προστασία νομίζοντας ότι είμαι ακόμη Γενικός Γραμματέας Υποδομών το 2019; Δεν είχαν ακόμη επικαιροποιήσει τις λίστες με τους υπεύθυνους. Άκουσα κυρίως συνάδελφους, όχι εσάς προσωπικά, να μιλάνε για την κυβέρνηση αυτή, η οποία προσπαθεί από το μηδέν να δημιουργήσει μια υποδομή στα θέματα Πολιτικής Προστασίας. Δεν θα μιλήσω για το Μάτι, αλλά και μετά από το Μάτι τι κάνατε;
Πήγατε να δημιουργήσετε μια θηριώδη δομή συμβουλευτική, όχι επιχειρησιακή. Συμβουλευτική.. ακουσον ακουσον .. και βέβαια όλη η λογική με την οποία πολιτευτήκατε είναι λογική απέραντων διαβουλεύσεων, χωρίς αποτέλεσμα. Αυτός είναι γενικά ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεστε και κάνετε κριτική σε μια κυβέρνηση, που τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την έκανε υφυπουργείο και μετά από τα συμβάντα με τις φωτιές στην Αττική, την έκανε υπουργείο.
Αυτό το υπουργείο ναι θέλει χρόνο για να δημιουργηθεί. Το χρόνο όμως αυτόν δεν τον σπαταλά κύριοι της αντιπολίτευσης, δημιουργεί δομές, δημιουργεί πλαίσια. Ένα τέτοιο πλαίσιο είναι και το συγκεκριμένο για το οποίο μιλάμε σήμερα. Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε. Ξέρετε ο Λάο Τσε έλεγε ότι το πιο μακρινό ταξίδι αρχίζει με ένα βήμα. Εσείς δεν κάνατε ούτε το βήμα αυτό και δεν είναι ένα βήμα που γίνεται, είναι παρά πολλά βήματα. Ακούτε την λέξη ιδιωτικό και βγάζετε φλύκταινες και μάλιστα σε μια μεταβατική κατάσταση. Προσωπικά δεν θα είχα αντίρρηση αν μπορούμε να έχουμε και ιδιώτες στην προσπάθεια αυτή. Εκείνο το οποίο ενδιαφέρει τον πολίτη είναι το αποτέλεσμα και όχι ποιος θα του το προσφέρει και το αποτέλεσμα να είναι δωρεάν.
Αλλά ούτε τα θέματα του εθελοντισμού μπορείτε να τα κατανοήσετε, τα έχετε μόνο για επικοινωνιακή διαχείριση και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντάσσει όλες αυτές τις εθελοντικές οργανώσεις, εντάσσει οργανώσεις όπως είναι η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης σε ένα πλαίσιο το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα αρχίσει να εξελίσσεται. Επίσης τίποτα δεν είναι θέσφατο. Του χρόνου μπορεί να έρθει κάτι άλλο το οποίο θα βελτιώσει αυτό που γίνεται σήμερα. Δεν είναι Ευαγγέλια τα νομοσχέδια. Μέσα από μια συνεχή βελτίωση από την εμπειρία η οποία υπάρχει, τα νομοσχέδια βελτιώνονται συνεχώς. Εσείς προτιμάτε να κάνετε διαβούλευση χρόνια, αιώνες θα έλεγα πολιτικά γιατί τα χρόνια στην πολιτική είναι αιώνες πολλές φορές και στο τέλος να μην έχετε κανένα αποτέλεσμα. Προχωράμε στα θέματα του ΟΑΣΠ. Θεωρώ πως η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι σε μια πολύ σωστή κατεύθυνση.
Όσον αφορά στο μητρώο έργων υποδομής θεωρώ πως πρέπει να πάμε πιο γρήγορα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ηλεκτρονικό μητρώο έργων υποδομής και όταν λέω ηλεκτρόνιο μητρώο έργων υποδομής δεν εννοώ μόνο τις γέφυρες και τις σήραγγες, εννοώ και όλα τα δημόσια κτήρια. Μπορούμε να πάρουμε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούμε ακόμα και από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μια τέτοια κατεύθυνση.»
Δείτε και εδώ: https://bit.ly/3TdI2ZG την παρέμβαση μου στην Ολομέλεια της Βουλής.