ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. (Ερώτηση προς τον Υπουργό και Υφυπουργό, στις 02-11-2022)

Αθήνα,  1 Νοεμβρίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς: Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο
Τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου 
Θέμα: «Απεμπλοκή αστυνομικών από την προστατευτική φύλαξη στα νοσοκομεία»
Με τον π.δ. 141/1991 καθορίζονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσιακές ενέργειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ειδικά, σύμφωνα με το άρθρο 118 του ίδιου προεδρικού διατάγματος προβλέπεται ότι μεταξύ των αρμοδιοτήτων των αστυνομικών συγκαταλέγεται και η προστατευτική φύλαξη προσώπων τα οποία λόγω της ηλικίας ή της ψυχικής ή της πνευματικής τους κατάστασης (λ.χ. ανήλικοι, ψυχοπαθείς, μεθυσμένοι) είτε διακινδυνεύουν τα ίδια είτε είναι επικίνδυνα για τη δημόσια τάξη.
Οι περισσότερες αστυνομικές διευθύνσεις της Θεσσαλονίκης καλούνται να διαθέσουν μεγάλο αριθμό αστυνομικών στα νοσοκομεία, σε 24ωρη βάση, για την προστατευτική φύλαξη ιδίως των ανηλίκων, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, έως τη μεταφορά τους σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας.
Είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη στερείται των απαραίτητων εποχούμενων περιπολιών για τη γενική αστυνόμευση. Επίσης τα αστυνομικά τμήματα έχουν έλλειψη προσωπικού για την στελέχωση των  περιπολικών τους και η απασχόληση σημαντικού αριθμού αστυνομικών στα νοσοκομεία για την φύλαξη ανηλίκων επιδεινώνει ακόμη περισσότερο αυτή την κατάσταση. Η απεμπλοκή των αστυνομικών από την φύλαξη των ανηλίκων είναι πρωτεύουσας σημασίας προκειμένου να εκτελέσουν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί: 
Αν προτίθενται να προβούν σε ενέργειες ώστε να απεμπλακούν οι αστυνομικοί από την προστατευτική φύλαξη στα Δημόσια Νοσοκομεία.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
Στράτος Σιμόπουλος

  

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργού: