ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ( ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 18-12-2023)

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΣΤΡΑΤΟΣ) ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ειρήνη υμίν, συνάδελφε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη):Όχι κι εσείς για Αγίους, ελπίζω, κύριε συνάδελφε!
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΣΤΡΑΤΟΣ) ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ:Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ξεκινήσω με συλλυπητήρια στην οικογένεια του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του, όπως και να ευχηθώ «καλή δύναμη» στην οικογένεια και στον ίδιο τον αστυνομικό, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι διασωληνωμένος.
Έχουμε καταφέρει σήμερα στο όνομα ενός ακραίου δικαιωματισμού να έχουμε δεμένα τα χέρια της Αστυνομίας, χέρια τα οποία πρέπει πάση θυσία να λύσουμε. Αν οι παράνομοι, τους οποίους κυνηγούσαν οι αστυνομικοί είχαν αυτό το ατύχημα, σήμερα θα είχαμε εκτός απροόπτου ήδη διαδηλώσεις.
Οι αστυνομικοί αυτή τη στιγμή μάχονται κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες με ένα έγκλημα το οποίο συνεχώς βρίσκει περισσότερους τρόπους να εκφράζεται κι εμείς τους έχουμε δεμένα τα χέρια. Πρέπει να λύσουμε τα χέρια της Αστυνομίας για να κάνει τη δουλειά της και κυρίως εμείς στην κυβερνητική πλευρά να μην υποκύπτουμε σε αυτόν τον ακραίο δικαίωματισμό. Επίσης, ήρθε η ώρα να δούμε σοβαρά το επίδομα της επικίνδυνης εργασίας για τους αστυνομικούς μας.
Έρχομαι τώρα στην περιβόητη τροπολογία που ήρθε με έναν τρόπο που δεν το περίμενα, γιατί έχουμε συνηθίσει από την παρούσα Κυβέρνηση να διαβουλεύεται και να διαβουλεύεται κυρίως και με την κυβερνητική πλευρά, μια κυβερνητική πλευρά που σε πάρα πολλά νομοσχέδια έχει επέμβει και πραγματικά μεταφέροντας τις αγωνίες της κοινωνίας έχει συμβάλει στη διαμόρφωσή τους. Άρα, λοιπόν, θα παρακαλούσα τους Υπουργούς από εδώ και πέρα τόσο σημαντικές τροπολογίες να μην τις φέρνουν χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση.
Υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας; Τεράστιο! Δεν είναι μόνο τα εργατικά χέρια, δεν είναι μόνο η εστίαση, δεν είναι μόνο οι κατασκευές, είναι ακόμη και η βιομηχανία, η βιοτεχνία. Δεν υπάρχουν εργάτες. Και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σωστής πολιτικής εκ μέρους αυτής της Κυβέρνησης. Η ανάπτυξη έφερε αυτό εδώ το αποτέλεσμα.
Πώς προσπαθούμε να το λύσουμε; Νομιμοποιώντας μετανάστες οι οποίοι μπήκαν παράνομα στη χώρα. Μπορεί να προκύψει πρόβλημα από αυτό; Δέχομαι ότι δεν αλλάζουμε την πολιτική μας στο μεταναστευτικό, αλλά φαντάζομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν κάλλιστα-και θα το κάνουν- να πάρουν τους φίλους τους, τους συγγενείς τους στις χώρες προέλευσης και προφανώς να τους πουν ότι έχει νομιμοποιηθεί η εργασία τους. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως pullfactor;Πιθανώς να το δούμε εκ του αποτελέσματος.
Αποδέχομαι πλήρως αυτά τα οποία λέει η Κυβέρνηση, ότι δεν θα συμβεί αυτό και ότι δεν αλλάζουμε την πολιτική μας στο μεταναστευτικό. Όμως, αυτό πρέπει να το περάσουμε και προς τα έξω. Ο τρόπος με τον οποίο κινείται η Κυβέρνηση μέχρι τώρα όσον αφορά την προστασία των συνόρων είναι σωστός και πρέπει να ενισχυθεί, είτε αυτό λέγεται φράχτης στον Έβρο είτε λέγεται ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, είτε λέγεται εξορθολογισμός και διαφάνεια στη λειτουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων, είτε λέγεται επιστροφές, είτε λέγεται μάχη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε πραγματικά η χώρα μας, η οποία είναι χώρα πρώτης υποδοχής, ουσιαστικά μέσα από μια τέτοια διαδικασία να μη δώσει ένα στρεβλό μήνυμα.
Και το πρόβλημα το οποίο μπορεί να έχουμε αργότερα είναι σημαντικό. Αυτή τη στιγμή δεν φτάνουν τριάντα χιλιάδες. Χρειάζονται διακόσιοι χιλιάδες, πιθανώς διακόσιοι πενήντα χιλιάδες εργάτες. Τι θα κάνουμε; Θα προχωρήσουμε έτσι; Δέχομαι το άπαξ, το δέχομαι απόλυτα. Όμως, παράλληλα παρακινώ την Κυβέρνηση να προχωρήσει με έναν τρόπο, ώστε οι διακρατικές συμφωνίες να γίνουν πραγματικότητα. Πήγαμε στο Μπαγκλαντές, αλλά στο Μπαγκλαντές απ’ ό,τι γνωρίζω δεν έχουμε προξενείο. Υπάρχει πρόβλημα με τις βίζες. Ο τρόπος με τον οποίον λειτουργεί σήμερα, παραδείγματος χάριν, η μέση αλιεία είναι σωστός. Η μέση αλιεία σήμερα βασίζεται καθαρά σε αιγυπτιακά κέρδη.
Άρα, λοιπόν, πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές, να τις δημιουργήσει το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε από χώρες, όπως είναι το Μπαγκλαντές και η Ινδία, να μπορούμε να προσελκύσουμε εργάτες με έναν απολύτως νόμιμο τρόπο και να είναι καταγεγραμμένος. Το άπαξ ελπίζω να μείνει άπαξ. Όμως, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, ώστε και να μην υπάρχουν τα προβλήματα που πιθανώς να υπάρξουν -θα μας το δείξει το μέλλον- από μία τέτοια ρύθμιση, αλλά και να δώσουμε λύση που τη χρειάζεται σήμερα η ελληνική οικονομία.
Τέλος, όχι σε αυτή την Αίθουσα, αλλά γενικότερα, βλέπω ότι όποιος έχει αντίθετη άποψη από την άποψη που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί και η οποία θα περάσει από τη Βουλή -και βέβαια, κατανοώντας και έχοντας οποιεσδήποτε ενστάσεις, θα τη στηρίξω κι εγώ- κυνηγάει με έναν τρόπο πολύ προσωπικό ανθρώπους σε πολύ υψηλό επίπεδο που έχουν μία διαφορετική άποψη. Δεν πειράζει, κάποιοι δείχνουμε-δεν εννοώ εμένα- και μία άλλη πλευρά του φεγγαριού, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε.
Άρα, λοιπόν, το άπαξ να μείνει άπαξ και να φροντίσουμε οι υπηρεσίες μας να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε μέσα από διακρατικές συμφωνίες να φέρουμε πάρα πολλούς εργάτες που τους χρειάζεται σήμερα η οικονομία μας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη):Καλείται στο Βήμα ο επόμενος ομιλητής κ. Διονύσιος Ακτύπης από τη Νέα Δημοκρατία.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΚΤΥΠΗΣ:Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια είναι μια ακόμα απόδειξη του συνεχιζόμενου μεταρρυθμιστικού έργου που έχουμε σκοπό να υλοποιήσουμε ως Κυβέρνηση. Ανάμεσα στις βασικές αλλαγές που επιδιώκουμε είναι η ταχύτερη απονομή των επικουρικών συντάξεων, η άρση της περικοπής του 30% της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχους, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότισσες και η δυνατότητα απονομής σύνταξης σε όσους έχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.Είμαι σίγουρος ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των Ελλήνων, πράγμα που για εμάς είναι πάντα ο βασικός μας στόχος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που ασχολείται με ζητήματα κοινωνικής, αλλά και επαγγελματικής ασφάλισης είναι ένα νομοσχέδιο που υπηρετεί και συνδυάζει τους βασικούς στόχους που είχαμε θέσει ως προτεραιότητες κατά την προηγούμενη τετραετία και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε και στην παρούσα.
Συνδυάζουμε, λοιπόν, την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το νομοσχέδιο θέτει ακριβώς αυτόν τον στόχο. Δεν επικεντρώνεται μόνο στο παρόν, αλλά σε βάθος χρόνου, ενώ προχωρούμε και στην υλοποίηση κανόνων και στον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την άρση των υφιστάμενων αδικιών.