ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ (Στην Ολομέλεια της Βουλής 16-12-2023)

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήταν απολύτως λογικό μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία να έχουμε μία κυβέρνηση ξεκομμένη από την πραγματικότητα. Αντίθετα, βλέπω ότι έχουμε μία αντιπολίτευση ξεκομμένη από την πραγματικότητα. Θα εξηγήσω τι εννοώ, αρχίζοντας από το ότι, με τον τρόπο που λειτουργεί η αντιπολίτευση, δημιουργεί αυτό το οποίο λέμε με ψυχολογικούς όρους ψευδοπεριβάλλον. Πιστεύω ότι σιγά σιγά έχετε πιστέψει ότι αυτά που λέτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν λέτε ψέματα, τα πιστεύετε. Πιστεύετε ότι καταρρέει η υγεία. Καταρρέει η παιδεία. Η αγορά εργασίας είναι ζούγκλα. Η οικονομία σε λίγο θα είναι σε τραγική κατάσταση και ων ουκ έστι ο αριθμός. Θα έλεγα σε χαμηλούς τόνους να μεγεθύνεται ένα πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει στην κοινωνία, αλλά είναι σε ένα τμήμα της κοινωνίας, ενώ εσείς το γενικοποιείτε.
Έχουμε μία Κυβέρνηση, η οποία παραδείγματος χάρη για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια προχώρησε σε πάρα πολλές προσλήψεις -και συνεχίζει σε αυτή την κατεύθυνση- στην παιδεία. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία προχωρά μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία έχει προχωρήσει για πρώτη φορά σε προγράμματα τα οποία αφορούν την πρόληψη στον τομέα της υγείας και συνεχίζει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία πολλές εστίες ανομίας τις έχει εξαλείψει, θα έλεγα, κυρίως μέσα στα πανεπιστήμια. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία έχει μειώσει φόρους. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία αύξησε τις επενδύσεις. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία μείωσε την ανεργία και μάλιστα βελτίωσε πέντε-έξι θέσεις το διαθέσιμο εισόδημα.
Όλα αυτά είναι η πραγματικότητα την οποία καταλαβαίνουν, κατανοούν οι Έλληνες πολίτες. Και όταν εσείς από αυτό το βήμα ή από τα πάνελ ή στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις σας παρουσιάζετε μία κατάσταση τραγική έξω, είναι η κατάσταση την οποία δεν αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Και επειδή, λοιπόν, εσείς ενεργείτε σε ένα ψευδοπεριβάλλον, έρχεται το πραγματικό περιβάλλον, κύριε Υπουργέ, και αντιδρά επάνω σας. Γι’ αυτό οι δημοσκοπήσεις είναι εκεί που είναι. Γι’ αυτό είναι το 41%, το οποίο είναι παρελθόν. Αλλά τα ίδια κάνατε και πριν από το 41%. Αντί, λοιπόν, να λειτουργήσετε θεσμικά, να λειτουργήσετε με έναν τρόπο αντιπολιτευτικό πάντα, αλλά με προτάσεις, καταφεύγετε σε έναν άκρατο λαϊκισμό.
Τώρα, σε ένα δεύτερο επίπεδο συζητώντας, θα μιλήσω για κάτι το οποίο δεν συζητήσαμε σε αυτήν τη αίθουσα. Θα μιλήσω για το υδρογόνο.
Ξέρετε ότι αυτή η Κυβέρνηση προχωρά με ταχύτητα ώστε το 2030, που θα πρέπει βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού να έχουν αλλάξει τα συμβατικά αυτοκίνητα κυρίως, προχωρά στο υδρογόνο;Το υδρογόνο θα αντικαταστήσει τις μπαταρίες σε λίγο καιρό. Είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό που μόνο μια κυβέρνηση η οποία βλέπει το μέλλον, η οποία προχωρά με σταθερά βήματα, η οποία παίρνει υπόψη της συνεχώς τις εξελίξεις μπορεί να τα καταφέρει.
Και όταν μιλάμε για το υδρογόνο, μιλάμε ακόμη και για προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί έχει συσταθεί Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου που θα διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια κεφάλαια, μιλάμε για τα δίκτυα πόλεων υδρογόνου που οι μελέτες είναι ήδη έτοιμες, μιλάμε -και πρέπει να γίνει και αυτό το λέω προς το Υπουργείο Οικονομικών- ότι το υδρογόνο πρέπει να καθιερωθεί ως καύσιμο. Ακόμη δεν έχει καθιερωθεί και είναι θέμα της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών.
Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας πάρα πολλά θέματα, τα οποία πρέπει να αναδείξουμε πέρα από την ηλεκτροκίνηση. Το υδρογόνο θα λειτουργήσει, θα εγκατασταθεί και στις μηχανές των τρένων. Ξέρετε, θα σταματήσουμε να έχουμε το παραδοσιακό καύσιμο και θα έχουμε τρένα υδρογόνου, αρκεί να δημιουργήσουμε πολύ γρήγορα τους σταθμούς. Το πλαίσιο υπάρχει για τους σταθμούς. Η Κυβέρνηση αυτή προχώρησε και έχει δημιουργήσει το πλαίσιο για τα πρατήρια υδρογόνου και ενέργειας και κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Όλα αυτά τα λέω κυρίως προς την αντιπολίτευση, γιατί η κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, λέγοντας κοιτάξτε το μέλλον, μη γενικοποιείτε ένα υποσύνολο προβλημάτων τα οποία υπάρχουν και τα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, κάντε προτάσεις προς κάθε κατεύθυνση, κάντε αντιπολίτευση, αλλά προσπαθήστε να είστε χρήσιμοι στον ρόλο σας. Αυτό χρειάζεται ο ελληνικός λαός.
Για την κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, μια κατεύθυνση εξαιρετικά μεταρρυθμιστική, όπως κάνει να ακούει τα παγκόσμια μηνύματα και, βέβαια, να προσαρμόζει την πολιτική της ανάλογα.
Εκεί που θα κριθούμε ως συμπολίτευση εμείς και ως αντιπολίτευση εσείς είναι αν στο μέλλον τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας θα πουν ότι, ναι, προσπαθήσαμε όσο ήμασταν στη Βουλή ή στην Κυβέρνηση να ανταποκριθούμε στα μηνύματα των καιρών και τα μηνύματα είναι πολλά. Το υδρογόνο είναι απλώς ένα απλό παράδειγμα του τι πρέπει να κάνουμε ως κυβέρνηση και του τι κάνουμε ως κυβέρνηση.
Σε λίγα χρόνια η χώρα θα είναι διαφορετική και αυτό θα οφείλεται στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία.
Ευχαριστώ πολύ!