ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ». (Στις 25-05-2024)

  • Κύριε Σιμόπουλε, πώς αξιολογείτε τη μέχρι τώρα θητεία σας ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη; Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;
Καθώς διανύω τη δεύτερη κοινοβουλευτική θητεία κανείς δεν μπορεί να μου προσάψει ότι δεν είμαι διεκδικητικός και μαχητικός. Οι κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις, οι ερωτήσεις, οι αναφορές, οι επίκαιρες ερωτήσεις κ.λπ. είναι τα πολιτικά όπλα που πολύ συχνά χρησιμοποιώ για να ασκήσω πίεση για επίσπευση των αναπτυξιακών έργων, αλλά και για την επίλυση καθημερινών απλών προβλημάτων που προσκρούουν σε γραφειοκρατικά εμπόδια. Πέρα από τα πιο πάνω μέσα, πολύ συχνά θα με δείτε στα γραφεία των υπουργών για να τους υπενθυμίσω τις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν στη Θεσσαλονίκη. Οι τηλεφωνικές μου οχλήσεις στα υπουργικά γραφεία είναι ακόμη περισσότερες, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα θα αξιολογούσα τη θητεία μου με θετικό πρόσημο. Η επανεκλογή μου, εξάλλου, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στο πρόσωπό μου και την αναγνώριση του έργου που έχω κάνει για την πόλη μας. Το προεκλογικό μου σύνθημα ήταν «ΕΝΕΡΓΑ ΠΑΡΩΝ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ», καθώς είναι σε θέση να αποδείξω ανά πάσα στιγμή τη δραστηριότητά μου και τα έργα μου. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες είναι αυτοί οι οποίοι επιλέγουν, κρίνοντας όλους μας.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που είχα και εξακολουθώ να έχω να αντιμετωπίσω είναι η παραδοσιακή τάση που έχουμε στη Θεσσαλονίκη να αντιδικούμε μεταξύ μας όταν είναι να γίνει κάποιο σημαντικό έργο στην πόλη μας. Για τα μεγάλα ζητήματα πάντα θα υπάρξουν ομάδες ατόμων που θα φέρουν αντιρρήσεις και θα προσπαθήσουν δικαστικά να τα καθυστερήσουν ή στη χειρότερη περίπτωση να τα ανακόψουν. Οι Θεσσαλονικείς πρέπει να κατανοήσουμε ότι μόνο ενωμένοι και συνεργαζόμενοι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να δημιουργήσουμε την πόλη που όλοι ονειρευόμαστε και θέλουμε να ζούμε.
  • Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ιδιαίτερες ανάγκες και προκλήσεις. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την περιοχή και ποια έργα πιστεύετε ότι είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της πόλης;
Στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα, άλλα βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης και άλλα έχουν δρομολογηθεί. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής ο ρυθμός με τον οποίο υλοποιούνται τα έργα θα μπορούσε να είναι καλύτερος. Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην πραγματοποίηση των έργων κι αυτό γιατί κατατίθενται από διάφορες οργανώσεις ή και μεμονωμένους κατοίκους ενστάσεις και προσφυγές. Η εξέταση αυτών των ενστάσεων και προσφυγών απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες. Για τον λόγο αυτόν έχω προτείνει να συντμηθεί η χρονική διάρκεια εξέτασης των προσφυγών και των ενστάσεων ώστε να ξεκαθαρίζουν νομικά οι υποθέσεις και να συνεχίζουν απρόσκοπτα τα έργα.
Βασική προτεραιότητά μου είναι η λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης. Η έναρξη της λειτουργίας του μετρό εντός του 2024 θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό τους συμπολίτες μας.  Η εσωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης (flyover), παρά τα πρόσκαιρα προβλήματα που δημιουργεί κατά τη διάρκεια της κατασκευής της, θα ανακουφίσει επιπλέον τους Θεσσαλονικείς. Έχω δεσμευτεί δημόσια προεκλογικά ότι θα διεκδικήσω τη σε σύντομο χρονικό διάστημα επέκταση του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη, έργο το οποίο θα διευκολύνει τη μετακίνηση των πολιτών που ζουν στο συγκεκριμένο τμήμα της πόλης, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Θερμαϊκού, έργο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης και τη μετατροπή της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο Καλοχώρι και την Πόντου σε ένα οργανωμένο και σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο. Με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε γεωπολιτικό και οικονομικό πόλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  • Η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι κρίσιμα ζητήματα για την περιοχή. Ποιες πρωτοβουλίες έχει λάβει η κυβέρνηση και πώς συμβάλλετε εσείς προσωπικά σε αυτόν τον τομέα;
Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε μια αναδυόμενη περιοχή επενδύσεων. Η εγκατάσταση επιχειρήσεων-κολοσσών στη Θεσσαλονίκη όπως είναι η Cisco, η Pfizer, η Deloitte έχουν φέρει στην περιοχή περισσότερα ξένα κεφάλαια, προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης. Παράλληλα, το Film Office φέρνει μεγάλες ξένες παραγωγές, με αποτέλεσμα να διαφημίζεται η πόλη μας παγκοσμίως. Ο τουρισμός της πόλης αυξάνεται με παράλληλη αύξηση των σχετικών επενδύσεων. Αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα που αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα της πόλης.  Η Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι διαμορφώνει στέρεες βάσεις για να ανακτήσει την κεντρική θέση που κατείχε στο βιομηχανικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας. Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, αλλάζει και με τη δική μου συμβολή. Μεγάλα έργα ολοκληρώνονται και άλλα έχουν δρομολογηθεί να υλοποιηθούν. Η μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο, το εμπορευματικό κέντρο Β. Ελλάδας εθνικής εμβέλειας στο Στρατόπεδο Γκόνου, η ίδρυση τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς THESSINTEC στην Περαία, τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια και τα σχέδια χωροθέτησης δραστηριοτήτων που αφορούν τους τομείς της βιομηχανίας, της μεταποίησης και των logistics αναμένεται να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο αυξάνοντας σημαντικά τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Στα περισσότερα από τα παραπάνω έχω συμβάλλει κι εγώ με στοχευμένες ενέργειες και με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.
  • Η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των πολιτών είναι σημαντικά ζητήματα. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη βελτίωση της ασφάλειας στην πόλη και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων;
Η κυβέρνηση λαμβάνει διαρκώς μέτρα για τον περιορισμό της εγκληματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Με τις τροποποιήσεις που επήλθαν αποτυπώνεται ξεκάθαρα η πρόθεση της κυβέρνησης να πατάξει την εγκληματικότητα απ’ όπου κι αν προέρχεται. Υπήρξα ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των περισσότερων μεταβολών που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα. Πολλοί καταδικασθέντες, π.χ. εκμεταλλευόμενοι την ισχύουσα νομοθεσία δεν εξέτιαν την ποινή τους, καθώς η αναστολή εκτέλεσης της ποινής αποτελεί τον κανόνα της δικαστηριακής πρακτικής. Ήδη, πριν την ψήφιση του νόμου είχα καταθέσει σχετική αναφορά στη Βουλή για την αυστηροποίηση της αναστολής εκτέλεσης της ποινής, του περιορισμού των αναβολών στα δικαστήρια ώστε να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης κ.λπ.
Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας, οι προεκτάσεις της είναι τραγικές τόσο για το ίδιο το θύμα και την οικογένεια του όσο και για όλη την κοινωνία. Πρόκειται για ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο εμφανίζεται σε όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και μορφωτικά στρώματα. Η ευαισθησία μου σ’ αυτό το θέμα, εξάλλου, είναι γνωστή μέσω της πρωτοβουλίας μου «Μίλα, είμαστε μαζί σου». Η πρωτοβουλία «Μίλα, είμαστε μαζί σου» έχει λάβει μεγάλη ανταπόκριση, καθώς δίνει τη δυνατότητα να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται για την ενδοοικογενειακή βία. Το έντυπο που τυπώσαμε είναι μια μικρή συνεισφορά μου στον καθημερινό αγώνα αρκετών από εμάς να μειώσουμε κάθε μορφή ενδοοικογενειακής βίας. Αλλά και από την πλευρά της πολιτείας έχουν γίνει πολύ σημαντικές προσπάθειες για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας. Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης και δύο γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, ένα στο Α.Τ. Λευκού Πύργου και ένα στο Α.Τ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν οι κακοποιημένες γυναίκες. Καινοτομία αποτελεί το panic-button (κουμπί πανικού), το οποίο εφαρμόζεται ήδη στη Θεσσαλονίκη. Μόλις πρόσφατα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την αύξηση των γραφείων ενδοοικογενεικής βίας από 18 σε 63 σε όλη την Ελλάδα μέχρι το τέλος του μήνα, όπως επίσης και την επέκταση του panic button σε όλη την επικράτεια. Στόχος είναι καμία γυναίκα να μην αισθάνεται απροστάτευτη. Η πολιτεία είναι δίπλα τους, έτοιμη να τις βοηθήσει.
Σε σχέση με το 2019 έχουν αυξηθεί οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, δεν επαρκούν. Χρειάζονται να γίνουν κι άλλες μεταθέσεις για την ενίσχυση των δυνάμεων. Ωστόσο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί φαίνεται να αποδίδουν, καθώς έχει μειωθεί η μικρή και μεσαία εγκληματικότητα στην πόλη μας. Οι δικές μου ενέργειες στοχεύουν στην κατεύθυνση της ακόμη μεγαλύτερης ενίσχυσης των αστυνομικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη. Είναι καιρός οι πολίτες της πόλης μας να αισθάνονται ασφαλείς!
  • Ποια είναι η θέση σας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη; Τι μέτρα προτείνετε για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή;
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έλλειψη πνευμόνων πρασίνου. Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη πόλη με απουσία πάρκων και χώρων αναψυχής. Η λειτουργία του μετρό, σε λίγους μήνες θα συμβάλει στη μείωση της χρήσης των ΙΧ, ενώ η θέση σε κυκλοφορία των ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών στο περιβάλλον καθώς είναι οικολογικά και μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Το δάσος του ΣΕΙΧ-ΣΟΥ είναι μια πευκόφυτη έκταση 30.000 στρεμμάτων η οποία μαζί με τη θάλασσα του τα Θερμαϊκού αποτελούν δύο βασικά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης από όπου αναπνέει η πόλη. Για την προστασία του από πυρκαγιές έχω προτείνει τη σύσταση ενός «Αυτοτελούς Φορέα Διαχείρισης και Προστασίας», ο οποίος είτε θα υπάγεται απευθείας στον Περιφερειάρχη Κεντρικής  Μακεδονίας είτε στο υπουργείο με τη μετάθεση επιλεγμένων μόνιμων υπαλλήλων της δασικής Υπηρεσίας, του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, αλλά και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Στόχος της Υπηρεσίας αυτής θα είναι η σύνταξη των απαραίτητων μελετών αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας και φυτοπροστασίας, αλλά και η δημιουργία και τήρηση Κανονισμού Λειτουργίας για την πιο αποτελεσματική αντιπυρική προστασία του. Παράλληλα, έχω προτείνει να συσταθεί μια άμισθη ολιγομελής Συμβουλευτική Γνωμοδοτική Επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν οι Δήμαρχοι ή οι αντιδήμαρχοι περιβάλλοντος των τριών δήμων (Θεσ/νίκης, Χορτιάτη και Συκεών) που στα διοικητικά τους όρια περιλαμβάνονται τμήματα του δάσους.
Επίσης, στο πλαίσιο της ανάπλασης της ΔΕΘ σε συνδυασμό με το νέο ConfEx Park το οποίο θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια, προβλέπει τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, πάρκου όπως και χώρων πρασίνου και αναψυχής. Πρόκειται για ένα έργο που θα δημιουργήσει μια ανάσα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Από την αρχή ήμουν υπέρμαχος της πραγματοποίησης του έργου μέσω ΣΔΙΤ, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό και με το καλύτερο επίπεδο ποιότητας κατασκευής και λειτουργία του ιδιωτικού τομέα προς όφελος του δημοσίου. Το υπερταμείο φαίνεται να καταλήγει στην πραγματοποίηση της ανάπλασης μέσω ΣΔΙΤ. Έτσι, θα εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία και την ευελιξία του ιδιωτικού τομέα προς όφελος του δημοσίου. Μάλιστα, μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση για τη ΔΕΘ. Ειδικά για τη ΔΕΘ η θέση μου είναι σαφής και την έχω εκφράσει και σε επίσημους φορείς. Έχω υποστηρίξει ότι ο εκθεσιακός βραχίονας της ΔΕΘ θα πρέπει να παραμείνει μετά την ανάπλαση στον έλεγχο του δημοσίου, με παράλληλη συμμετοχή στο μετοχικό του κεφαλαίου ενός επενδυτή εξειδικευμένου στις εκθέσεις.
  • Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την πρόσφατη γιορτή τίτλου στην Θεσσαλονίκη του ΠΑΟΚ ως πρωταθλητής Ελλάδας, τι σημαίνει για την Θεσσαλονίκη αυτή η εξέλιξη και τι μπορεί να σημάνει και η ενδεχόμενη νίκη στον τελικό του κυπέλλου από τον Άρη για την πόλη μας;
Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ και η ενδεχόμενη κατάκτηση του κυπέλλου από τον ΆΡΗ θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη επίκεντρο των αθλητικών εξελίξεων. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν είναι πρωτόγνωρο για την πόλη μας, καθώς τη δεκαετία του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 90 το μπάσκετ ήταν συνυφασμένο και συνώνυμο με τη Θεσσαλονίκη. Η κατάκτηση του τίτλου από τον ΠΑΟΚ αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός, ενώ αν τυχόν ο ΆΡΗΣ στεφθεί κυπελλούχος Ελλάδος θα χρίσει τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια στο ποδόσφαιρο. Η χαρά που θα γευτεί ο φίλαθλος κόσμος της πόλης μας θα έρθει μετά από πολλά χρόνια. Στόχος μας είναι όλες οι ομάδες της Θεσσαλονίκης να είναι δυνατές και να φέρνουν διακρίσεις. Βέβαια, οι νίκες αυτές θα έχουν και άλλες προεκτάσεις. Από τη στιγμή που οι ομάδες της Θεσσαλονίκης θα παίζουν σε κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χρειάζονται σύγχρονα γήπεδα. Οι Θεσσαλονίκη πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που της ανοίγονται. Η Πολιτεία κινήθηκε με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς και το προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο στη περιοχή της Τούμπας εκδόθηκε ταχύτατα. Όσον αφορά το νέο γήπεδο του ΆΡΗ βρισκόμαστε ακόμη σε ανώριμο στάδιο. Στο Καυτατζόγλειο στάδιο πραγματοποιείται πλήρης λειτουργική αναβάθμισή του, για πρώτη φορά μετά τον εκσυγχρονισμό του το 2004. Η κυβέρνηση, εξάλλου, έχει δεσμευτεί ρητά να στηρίξει την κατασκευή νέων γηπέδων για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης. Η κατάκτηση των τίτλων από ομάδες της πόλης μας θα βελτιώσει και το φίλαθλο κλίμα στην πόλη. Η οπαδική βία δεν έχει χώρο ανάπτυξης. Οι ομάδες μας, πλέον, βαδίζουν σε ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά πρότυπα. Είναι καιρός οι ομάδες της Θεσσαλονίκης να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το αξίζουν οι ομάδες μας, το αξίζει η πόλη μας!