ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥΣ (Άρθρο στο DailyPost.gr, στις 20/02/2021)

0
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απολύτως λογικά, σηκώνουν συνεχώς και περισσότερο τους τόνους. Είναι φυσιολογική εξέλιξη για ένα κόμμα σε φθίνουσα πορεία. Έτσι συμβαίνει ανέκαθεν. Ανταγωνίζονται πλέον μεταξύ τους, έχοντας στόχο να προσελκύσουν πολιτικά και εκλογικά τον πυρήνα της παράταξης τους. Σταματούν να απευθύνονται σε όλη τη κοινωνία και παύουν να ασχολούνται σε βάθος με τα πραγματικά προβλήματά της. Αντίστοιχη συμπεριφορά είχαμε και στη Νέα Δημοκρατία όταν την Άνοιξη του ΄12, έπεσε στο 18%. Διασώθηκαν πολιτικά όποιοι εκπροσωπούσαν την παραδοσιακή της βάση.
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κανένα λόγο να τους ακολουθήσει σ’ αυτό το δρόμο. Αντίπαλος της δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Η κυβερνητική πολιτική της εξελίσσεται σε δύο επίπεδα. Στην καθημερινότητα αφενός, στην οποία απαιτείται ενίσχυση της προσπάθειας, διότι υπάρχουν θεσμικά ζητήματα προς επίλυση που δεν απαιτούν μεγάλες τομές, αλλά αφορούν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, όπως είναι τα ανταλλάξιμα και καταπατημένα κτήματα ή η νοσηλεία των εξωτερικών φρουρών των φυλακών στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Στις μεταρρυθμίσεις αφετέρου, τομέας στον οποίο λειτουργεί με εξαιρετικό βαθμό υλοποίησης.
Η ψήφιση πρόσφατα του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Παιδεία κινήθηκε σε μια παρόμοια κατεύθυνση και έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Στον πυρήνα του έχει την λογική και την κανονικότητα όπως την αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Πρέπει να υπάρχει ηρεμία και εστίαση στο εκπαιδευτικό έργο μέσα στα Πανεπιστήμια. Ούτε είναι λογικό να υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές ή να μην υπάρχει πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές.
Στην κανονικότητα αφορά και η ψήφιση την προηγούμενη εβδομάδα του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τα οπτικοακουστικά μέσα που προστατεύει τους ανήλικους στο διαδίκτυο, διευρύνει την πρόσβαση σ’ αυτά των ΑΜΕΑ και ελέγχει τη δραστηριότητα των διεθνών πλατφορμών στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα, δεν αντιλαμβανόμαστε τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλά καρτ, αλλά έχουμε και υποχρεώσεις τις οποίες τηρούμε.
Η Κυβέρνηση όπως είναι σωστό συνεχίζει το έργο της, εν μέσω της πανδημίας, παρά την απαίτηση της αντιπολίτευσης να σταματήσει να νομοθετεί σημαντικά νομοσχέδια. Θεωρώ ότι πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις. Διαφωνεί με τα νομοσχέδια και συνεχώς, στερούμενη επιχειρημάτων, καταφεύγει σε τακτικισμούς κάθε μορφής με αποκορύφωμα ακόμη και τον ισχυρισμό της ότι λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας έπρεπε να σταματήσει το κοινοβουλευτικό έργο. Παράλληλα σε κάθε νομοσχέδιο ανακαλύπτει εξυπηρέτηση συμφερόντων χωρίς να τα κατονομάζει και αντιδημοκρατική διολίσθηση σε σημείο να περιμένω κάποια στιγμή να ισχυρισθεί ότι η Ελλάδα έγινε Βόρεια Κορέα.
Τα μικρότερα κόμματα από την άλλη πλευρά καταφεύγουν σε ένα άκρατο λαϊκισμό, προσπαθώντας να κατοχυρώσουν την κοινοβουλευτική τους παρουσία και στην επόμενη Βουλή. Ξεχνούν όμως ότι εχθρός της δημοκρατίας δεν είναι μόνο ο ελιτισμός, αλλά και ο λαϊκισμός. Έχουν και αυτά ευθύνη απέναντι σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στη μικρή εκλογική τους πελατεία.
Τέλος, η Κυβέρνηση απολύτως ορθώς αποκρούει τις κατηγορίες περί golden boys. Οι δημόσιες υπηρεσίες είτε είναι η ΕΡΤ, είτε η ΔΕΗ οφείλουν να προσελκύσουν στελέχη έμπειρα από τον ιδιωτικό τομέα, Η περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ με τη στελέχωση των δημόσιων οργανισμών με απολύτως κομματικά πρόσωπα χαμηλών προσόντων τους οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις στην απαξίωση. Εν μέρει μου θύμισε την εποχή αμέσως μετά την Ρώσικη Επανάσταση, όταν τα νοσοκομεία τα διοικούσαν νοσοκόμες, τον στρατό λοχαγοί και το ναυτικό ναύτες. Γνωρίζω ότι υπερβάλλω, αλλά μέσα από την υπερβολή επιθυμώ να καταδείξω την τεράστια διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.