ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. (Άρθρο μου στο Thesstoday)

Το στερεότυπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά διεκδικούν το μονοπώλιο στην ευαισθησία για τα κοινωνικά θέματα διαψεύστηκε πανηγυρικά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αποδείχθηκε, μάλιστα, το αντίθετο τα τελευταία χρόνια με σειρά προγραμμάτων που στόχευαν στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, στην αναβάθμιση της παιδείας και της υγείας και στη στήριξη της οικογένειας με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να ανταποκριθεί ικανοποιητικά και με επάρκεια σε μεγάλες προκλήσεις. Η διαχείριση της πανδημίας ήταν πολύ καλή. Προσελήφθησαν χιλιάδες επικουρικοί γιατροί, υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ, θεσπίστηκε ο δωρεάν προσωπικός γιατρός και τέθηκε σε εφαρμογή το MyHealth. Όσον αφορά τους επικουρικούς γιατρούς υπάρχει δέσμευση ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ενώ θα έχουν και αυξημένη μοριοδότηση στις προκηρύξεις. Θα ήταν παράλειψη να μην γίνει αναφορά στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά», ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία δεν περιμένει τον πολίτη να επισκεφθεί τον γιατρό λόγω κάποιου συμπτώματος, αλλά τον προσεγγίζει εκείνη, διαμορφώνοντας παράλληλα το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να μπορεί να το κάνει χωρίς ταλαιπωρία και κυρίως χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Βασικός άξονας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία είναι η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προβλέπεται η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, η πραγματοποίηση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους, η ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η αναβάθμιση των νοσοκομείων, η δημιουργία μονάδων τηλεϊατρικής, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΣΥ, η δημιουργία σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και δομών ψυχικής υγείας κ.λπ.
Πολλά είναι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και για την οικογένεια με έμφαση στους νέους. Η αύξηση των μισθών και των συντάξεων, η μείωση της ανεργίας, το επίδομα γέννησης τέκνου, η επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, η μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη, η αύξηση των σχολικών γευμάτων, η υιοθέτηση προγραμμάτων όπως το «Σπίτι μου», η «Κάλυψη», το «Πρώτο Ένσημο» αποτελούν μερικά μόνο από τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενίσχυση των νοικοκυριών και ειδικά της νέας γενιάς.
Ήδη ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ ως το τέλος της επόμενης τετραετίας, δωρεάν στέγη για 8.500 φοιτητές, οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ των νέων που γίνονται 18 ετών, αύξηση του επιδόματος μητρότητας στις ελεύθερους επαγγελματίες, δημιουργία νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς  κ.λπ.
Όσον αφορά την παιδεία έγιναν πολλά τα τελευταία 4 χρόνια. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον οποίο αναβαθμίζεται το ελληνικό πανεπιστήμιο, ενθαρρύνονται οι startups των φοιτητών, ενισχύεται η διασύνδεση με την αγορά εργασίας και δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων. Παράλληλα στη δημόσια εκπαίδευση θεσπίζεται η υποχρεωτική διετής προσχολική εκπαίδευση, γίνεται διπλασιασμός των προτύπων και πειραματικών σχολείων και έγινε η πρόσληψη 25.000 εκπαιδευτικών. Τη νέα τετραετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει δέσμευση για 4.000-5.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο, αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών, δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών και περαιτέρω αύξηση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.
Οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, τηρήθηκαν μετά την εκλογή της το 2019. Ωστόσο, ακόμη μένουν πολλά να γίνουν. Η επόμενη τετραετία διακυβέρνησης της Νέα Δημοκρατίας θα έχει και πάλι επίκεντρο την κοινωνία. Η σταθεροποίηση της οικονομίας δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη πολιτικών με κοινωνικό χαρακτήρα. Καθήκον μας είναι να προχωρήσουμε μπροστά, σταθερά και ακόμη πιο τολμηρά.