ΧΑΙΡΕ, ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ, ΑΣΟΦΟΥΣ ΔΕΙΚΝΥΟΥΣΑ, ΧΑΙΡΕ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ, ΑΛΟΓΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣΑ ( Στην Ολομέλια της Βουλής 13-4-2022)

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
Στους τελευταίους χαιρετισμούς άκουσα τον ιερέα να ψάλλει τον παρακάτω στίχο:
«Χαίρε, φιλοσόφους, άσοφους δεικνύουσα, χαίρε, τεχνολόγους, αλόγους ελέγχουσα».
Συνειρμικά ήρθε στο μυαλό μου ο συσχετισμός με τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι πάντα σίγουρο ότι οι νομοθέτες είναι σοφοί και οι τεχνοκράτες έλλογοι.
Το εντελώς αντίθετο συμβαίνει με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όσο και να θέλει να αντιπολιτευτεί κάποιος την Κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας ή για να το πω πιο κεντροποιημένα στις ανάγκες της αγοράς, ώστε με οργανωμένο και ψηφιοποιημένο τρόπο να βρίσκουν απασχόληση οι πραγματικά αναζητούντες εργασία.
Τονίζω τη λέξη αναζητών, διότι δεν είναι πάντα σίγουρο ότι όλοι οι άνεργοι ή όσοι λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας αναζητούν δουλειά.
Από την άλλη, ο ως ένα σημείο παρωχημένος τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο σημερινός ΟΑΕΔ, χωρίς ψηφιακά εργαλεία, χωρίς το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης και το ψηφιακό μητρώο της Δ.Υ.Π.Α., δεν ανταποκρίνεται στη λειτουργία ενός κράτους που έχει τη βούληση να εξορθολογήσει τις δομές του.
Προφανώς, οι μεγάλες τομές αφορούν:
Τις εισοδηματικές προϋποθέσεις
Τις υποχρεώσεις των αναζητούντων εργασία και τις συνέπειες αν δεν τις εκπληρώνουν και
Την παράταση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας.
Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να διαφωνήσει , ότι το επίδομα πρέπει να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια;
Ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι αν ο αναζητών εργασία αρνηθεί τρεις φορές τις προσφερόμενες θέσεις σύμφωνα με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης πρέπει να διαγράφεται για δύο χρόνια από τα μητρώα;
Ποιος δεν αναγνωρίζει ότι αποτελεί κίνητρο εργασίας η παράταση καταβολής κατά 50% του επιδόματος ανεργίας έως την ημερομηνία της προβλεπόμενης λήξης του;
Ούτε είναι ήσσονος σημασίας η παρέμβαση για την ύπαρξη του ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων που θα αξιοποιείται και από τον κάτοχο, αλλά και από την πολιτεία για να υποστηριχθεί στην προσπάθειά του να επανενταχτεί στην αγορά εργασίας.
Έρχομαι τώρα στο νέο πλαίσιο για την εκμετάλλευση των προσοδοφόρων ακινήτων της Δ.Υ.Π.Α. και τη δυνατότητα της απόκτησης ακινήτων για διευκόλυνση της κρατικής στεγαστικής πολιτικής.
Στη διαδικασία ναι πρέπει να συμμετέχον ίδιώτες ,ιδίως με την τεχνογνωσία τους και προφανώς με απολύτως διαφανείς διαδικασίες.
Την ίδια σημασία αποδίδω και στη δράση «Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός επιχειρήσεων».
Συμπερασματικά,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο με μεγάλο κοινωνικό πρόσημο. Ένα νομοσχέδιο σύγχρονο, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αλλά και τις κοινωνικές ανάγκες.
Εξορθολογίζεται και ψηφιοποιείται ο πρώην ΟΑΕΔ και μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο φορέα που θα στηρίζει όσους πραγματικά αναζητούν εργασία, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει και όπλο για την στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, κυρίως για τα περισσότερο ευάλωτα ζευγάρια.
Τελειώνοντας, επαναλαμβάνω τη στροφή από τους χαιρετισμούς και χαίρομαι που η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πήρε πλήρως υπόψη της :«Χαίρε, φιλοσόφους,ασόφους δεικνύουσα,χαίρε τεχνολόγους αλόγους ελέγχουσα»