0

Η κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγείατου πληθυσμού της χώρας, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών, ενώ όλοκαι περισσότεροι στρέφονται στα ναρκωτικά και στην πορνεία και ραγδαία αύξησηπαρατηρείται στα κρούσματα μόλυνσης με τον ιό HIV. Αυτό προκύπτει από τηνέρευνα με τίτλο «Οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία: οιωνοί μίας ελληνικήςτραγωδίας» που υπογράφουν Βρετανοί ερευνητές και η οποία δημοσιεύτηκε στηνιατρική επιθεώρηση Lancet.

 

Οι συντάκτες της μελέτης βασίστηκαν σε στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση,την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πηγές και καταγράφουν μία ανησυχητική επιδείνωσητων στοιχείων για την υγεία.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία υπογράφει και ο ελληνικής καταγωγήςΑλέξανδρος Κεντικελένης του τμήματος κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου τουΚέιμπριτζ, τα σκληρά οικονομικά μέτρα και το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας ωθούνπερισσότερους πολίτες στην κατάθλιψη και στην εξάρτηση από ουσίες, ενώ οιπερικοπές στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες του δημοσίου υποδηλώνουν ότιλιγότεροι άνθρωποι θα μπορούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους ή να ζητήσουν άλληιατρική βοήθεια.

 

«Η εικόνα της υγείας στην Ελλάδα είναι ανησυχητική» λέει ο Ντέιβιντ Στάκλερ,κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ της Βρετανίας. «Διαπιστώνουμεανησυχητικές τάσεις -διπλασιασμό των αυτοκτονιών, αύξηση των ανθρωποκτονιών,αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων μόλυνσης με HIV και οι πολίτες αναφέρουν ότι ηυγεία τους επιδεινώνεται, αλλά δεν επισκέπτονται γιατρό παρότι νιώθουν ότι θαέπρεπε» εξηγεί ο ίδιος.

 

Η ομάδα του Στάκλερ διαπίστωσε ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 17%, από το2007 ώς το 2009 και, όπως υποστηρίζει, τα επίσημα στοιχεία που έχουνπαρουσιαστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, από25% ώς 40%.

 

Ο Μάρτιν Μακί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οοποίος συνεργάστηκε με τον Στάκλερ για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Lancet,συμβουλεύει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους ναλάβουν υπόψη τους το πόρισμά της.

 

«Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μία προειδοποίηση του τι μπορεί να συμβεί ανπραγματοποιηθούν σημαντικές περικοπές στον τομέα της υγείας εξαιτίας τηςύφεσης» είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters.

 

Η μελέτη αναφέρεται σε ζητήματα που «γνωρίζουμε ότι έχουν άμεση σχέση με τηνκρίση» δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Κεντικελένης.

 

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν επίσης μία σημαντική αύξηση στα κρούσματαμόλυνσης με HIV στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 2010 και δηλώνουν ότι από ταδεδομένα προκύπτει πως τα κρούσματα του ιού που προκαλεί το AIDS θα αυξηθούνκατά 52% αυτή τη χρονιά σε σχέση με την προηγούμενη.

 

Τα ποσοστά χρηστών ηρωίνης αυξήθηκαν κατά 20% το 2009 και ταυτόχρονα οιμειώσεις στον προϋπολογισμό το 2009 και το 2010 οδήγησαν στην περικοπή κατά ένατρίτο των κρατικών προγραμμάτων βοήθειας των τοξικομανών και παροχής υπηρεσιώνπρόληψης κατά του HIV.

 

Όπως λέει ο Στάκλερ, υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι τοξικομανείςμολύνονται σκοπίμως με τον HIV, για να εξασφαλίσουν το μηνιαίο επίδομα των 700ευρώ και συντομότερη ένταξη στα προγράμματα υποκατάστασης για τους χρήστες.

 

Εξαιτίας της κρίσης, οι σχέσεις της Ελλάδας με τις φαρμακευτικές εταιρίεςείναι πολύ τεταμένες, επιβάλλοντας ορισμένες από τις αυστηρότερες μειώσεις στιςτιμές των φαρμάκων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και μεαπλήρωτους λογαριασμούς να επιβαρύνουν περαιτέρω τις φαρμακευτικές εταιρίες.

 

Γνωστή εταιρία διέκοψε την προμήθεια φαρμάκων για τον καρκίνο σε ορισμένακρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας καθώς δεν τα έχουν πληρώσει και οι ασθενείςκλήθηκαν να προμηθευτούν τα φάρμακα από φαρμακεία που είναι πιο αξιόπιστοιπελάτες των φαρμακευτικών.

 

Τέλος, αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες έχουν αναγκαστεί να δεχτούν ομόλογατου ελληνικού δημοσίου αντί χρημάτων σε μετρητά για την αποπληρωμή ορισμένωνυπέρογκων χρεών.

 

(Δημοσιεύτηκε  στο Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες από τοassociated Press στις 10-10-2011)