0

Κ. Βαραγιάννης: «Πριν από μερικές ημέρες διάβασα  έναάρθρο σας για τη φάπα στον τουρισμό. Θα περιμένουμε τα στοιχεία να σαςεπιβεβαιώσουν ή όχι;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Δεν νομίζω ότι απαιτείται ναπεριμένουμε. Είναι γεγονός ότι η άνοδος του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης θαδρομολογήσει αυξήσεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες και όπως αποδείχτηκε μέχριτώρα οι αυξήσεις σε φόρους θα φέρουν  μείωση εσόδων στο κράτος η οποία θαπροέλθει μέσα από τη μείωση  της κατανάλωσης. Μείωση της κατανάλωσηςσημαίνει ταυτόχρονα μείωση των περιθωρίων μέσα στα οποία λειτουργούν οιαντίστοιχες επιχειρήσεις, άρα κλείσιμο επιχειρήσεων».

 

Κ. Βαραγιάννης: «Ακόμα στο υπουργείο δε νομίζω ότι είναισίγουροι για την τελική μορφή του νομοσχεδίου…».

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Μακάρι. ʼλλωστε ο ρόλος όλων όσωνέχουμε κάποιο δημόσιο λόγο, αλλά και της αντιπολίτευσης, είναι μέσα από μιακριτική να πιέζουν την εκάστοτε εξουσία είτε να κινείται προς μια άλληκατεύθυνση είτε να αναθεωρεί κάποιες ειλημμένες αποφάσεις».

 

Κ. Βαραγιάννης: «Ελπίζω ο πρωθυπουργός να έχει να μας πειπερισσότερα στο Βελλίδειο για το ζήτημα αυτό. Δεν ξέρουμε πόσο θαφορολογήσουνε, σε ποιες περιοχές κλπ».

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι οιπολιτικές οι οποίες συνόδεψαν το Μνημόνιο έχουν αποτύχει. Από τη στιγμή που καιοι ίδιοι οι κυβερνώντες το συνειδητοποιούν, έχουν πρόβλημα να υιοθετήσουν μιααντίστοιχη πολιτική. Ταυτόχρονα όμως έχουν πρόβλημα να πουν ξεκάθαρα ότι ηπολιτική τους μέχρι τώρα έχει αποτύχει. Απλώς χρησιμοποιούν μισόλογα γιαεπαναδιαπραγμάτευση και ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει. Υπάρχει θέμα».

 

 Κ. Βαραγιάννης: «Υπάρχει μια προσπάθεια τηςκυβέρνησης να καταδείξει και την πλευρά της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ότι δεν μπόρεσαν ναπροβλέψουν το μέγεθος της κρίσης με αποτέλεσμα και τα μέτρα και το Μεσοπρόθεσμονα φαντάζουν ανεπαρκή. Το αντιληφθήκατε αυτό τις τελευταίες ημέρες;».

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Όπως σας είπα βλέπω μισόλογα. Δυστυχώςη ΝΔ επιβεβαιώθηκε στην κριτική της και στο Μνημόνιο και στο Μεσοπρόθεσμο.Βλέπω ότι αντιλαμβάνονται και στην κυβέρνηση. Μακάρι να οδηγηθούν σε μια άλληκατεύθυνση γιατί θα είναι καλό για τη χώρα».

 

Κ. Βαραγιάννης: «Ψάχνουν συνενόχους αυτήν την εποχή;Μπορούμε να ερμηνεύσουμε με αυτόν τον τρόπο τα διάφορα σενάρια συγκυβέρνησης;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνησηείναι να κυβερνήσει, για αυτό έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό. Επίσης από τηψήφο μας στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποδείχτηκε ότι  ηΝΔ δεν έχει ταμπού να πει ναι σε κάτι το οποίο ανταποκρίνεται και στηνιδεολογία της και σε αυτά τα οποία πιστεύει στην παρούσα χρονική στιγμή. Γιαπαράδειγμα δεν μπορεί η ΝΔ να μην ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο καταργεί τηνέννοια του ασύλου όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Δεν μπορεί όμως να πει ναι σεμια οικονομική πολιτική -και κυρίως φορολογική- η οποία έχει αποτύχει, η οποίαδημιουργεί  εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και η οποία θα φέρει την ανεργίαπάνω από 20%. ʼρα για ποια συγκυβέρνηση μιλάμε και για ποια συναίνεση; Βεβαίως,αν προχωρήσουν σε μια αλλαγή πολιτικής και έρθουν προς τις θέσεις της ΝΔ, τότεκαι η ΝΔ μπορεί να κάνει ένα βήμα.

 

Η συναίνεση είναι ταγκό για δυο, όχι αυτό το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση ναδημιουργήσει συνθήκες μέσα από τις οποίες θα ακυρώσει το ρόλο τηςαντιπολίτευσης».

 

Κ. Βαραγιάννης: «Πάμε τώρα στη δήλωση σας για την 76η ΔΕΘ.Νομίζω ότι υπάρχει η γενική παραδοχή πως έχει χάσει το σημείο αναφοράς της στηνοικονομική πολιτική του τόπου και έχει πάει σε μια άλλη λογική…»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Νομίζω κ. Βαραγιάννη ότι η ΔΕΘ είναισημείο αναφοράς. Έρχεται ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικήςαντιπολίτευσης, γίνονται συσκέψεις με τους παραγωγικούς  φορείς. Όλα αυτάσημαίνουν ότι η ΔΕΘ είναι σημείο αναφοράς. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι ηΔιεθνής Έκθεση έχει χάσει το διεθνή της χαρακτήρα….»

 

Κ. Βαραγιάννης: «Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας.Έχετε δίκαιο σε ό,τι αφορά την πολιτική ζωή του τόπου, διαφωνώ όμως μαζί σαςγια την οικονομική ζωή του τόπου…»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Η προσέγγιση μου ήταν πολιτική. Η ΔΕΘ, αυτή τη στιγμή, έχει χάσει το διεθνή της χαρακτήρα. Αυτό είναι έναθέμα. Από εκεί και πέρα, αν και καταβλήθηκε μια προσπάθεια και από τηνπροηγούμενη διοίκηση και από την τωρινή να μειωθεί η συμμετοχή των κρατικώνφορέων, τη βλέπουμε σε ένα μεγάλο βαθμό να υπάρχει.. Νομίζω ότι πρέπει ναεπανεξεταστεί από μηδενική βάση η συμμετοχή των κρατικών και αυτοδιοικητικώνφορέων στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Νομίζω, επίσης, ότι για να επανέλθει στο διεθνή τηςχαρακτήρα πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια εκ μέρους των φορέων της πόλης,το δίδυμο ΔΕΘ-HELEXPO και της κυβέρνησης μέσω των οικονομικών μας ακολούθως στοεξωτερικό και της ομογένειας ώστε να προσελκύσουμε εκθέτες από όλο τον κόσμο».

 

Κ. Βαραγιάννης: «Μήπως δεν υπάρχει αυτή η προοπτική κύριεΣιμόπουλε; Μήπως υπάρχει θέμα υπόστασης γενικότερα;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Νομίζω ότι με πολύ προσπάθεια, όπωςπεριέγραψα και πριν,   η ΔΕΘ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και ναλειτουργεί, άλλωστε έχει προσφέρει πάρα πολλά στη Θεσσαλονίκη και στην Κ.Μακεδονία,  και να βελτιώσει το διεθνή της χαρακτήρα παρά τα όσα αναφέρατεκαι για τα οποία έχετε δίκαιο».

 

Κ. Βαραγιάννης: «Με ποιόν τρόπο;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Κάθε ΔΕΘ θα μπορούσε, ας πούμε, ναείναι θεματική. Για παράδειγμα θα μπορούσε η φετινή να αναφέρεται στην ενέργειαχωρίς να χάσει το διεθνή της χαρακτήρα. Πέρα από τη γενικότητα της να έχει καιένα επιμέρους θέμα. Αλλά, όπως σας είπα, μπορούμε να κινητοποιήσουμε τιςδυνάμεις μας στο εξωτερικό και να φέρουμε εκθέτες. Δεν πρέπει να χαθεί ηευκαιρία για την πόλη που λέγεται Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης».

 

Κ. Βαραγιάννης: «Φέτος οι διεθνείς συμμετοχές φτάνουν με ταβίας τις 10. Βλέποντας όμως τις χώρες που συμμετέχουν,  μόνο δυο απόαυτές  (Γαλλία-Ιταλία) είναι μέλη του G-16, του G-8 ή του G-20».

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Είναι η Ινδία και η Βραζιλία.Πρόκειται για δυο μεγάλες χώρες οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στοδιεθνή καταμερισμό».

 

Κ. Βαραγιάννης: «Η Ινδία και η Βραζιλία συμμετέχουν, ούτωςή άλλως, στις  κλαδικές εκθέσεις…»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Ένα μήνα το χρόνο η ΔΕΘ προσφέρει πάραπολλά στην τοπική οικονομία. Πρέπει να τη διατηρήσουμε και πρέπει ναπροσπαθήσουμε να παραμείνει και να αναπτυχθεί».

 

Κ. Βαραγιάννης: «Να αλλάξουμε λίγο το θέμα. Το ζητούμενοκύριε Σιμόπουλε είναι η ανάταση της οικονομίας και οι νέες θέσεις εργασίας τιςοποίες χρειαζόμαστε. Νομίζετε ότι ο πρωθυπουργός θα σταθεί αρκετά σε αυτό τοκομμάτι κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Νομίζω ότι σε επίπεδο ευχολογίων θασταθεί. Το θέμα, όμως, είναι τι κάνει η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Ηελληνική οικονομία χρειάζεται σήμερα ένα σοκ. Για να έρθει αυτό το σοκχρειάζεται αλλαγή του μίγματος πολιτικής. Αυτήν την αλλαγή δεν τη βλέπω.Αντίθετα βλέπουμε ευχολόγια μέσα από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως ουπουργός Ανάπτυξης,&nbsp