0

Β. Στολάκης: «Κύριε Σιμόπουλε η διαφαινόμενη συγχώνευσηAlpha bank και Eurobank θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία;»

 

 Στράτος Σιμόπουλος: «Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμετην ανακοίνωση που είναι προγραμματισμένη για τις 2 το μεσημέρι. Βέβαια, χωρίςνα γνωρίζω τις λεπτομέρειες, σαν ένα πρώτο σχόλιο θεωρώ ότι ναι θα μπορούσε ναβοηθήσει την ελληνική οικονομία από τη στιγμή που ένα πολύ μεγάλο fund τουεξωτερικού, όπως είναι αυτό του Κατάρ, θα επενδύσει στις δυο τράπεζες μέσα απόμια αύξηση κεφαλαίου. Θα πρέπει να δούμε όμως τις λεπτομέρειες για να έχουμεμια τελική τοποθέτηση. Ωστόσο φαίνεται ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

 

Β. Στολάκης: «Να περάσουμε στα θέματα της ΔΕΘ. Έχει ανοίξειμεγάλη συζήτηση για το εάν θα έρθει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, για το εάνθα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς, για το εάν πρέπει να συμμετέχει ο δήμοςΘεσσαλονίκης ή όχι στη φετινή διοργάνωση. Θα ήθελα το σχόλιο σας».

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Ήταν μια ατυχής σκέψη κάποιων κύκλωντου Μεγάρου Μαξίμου να περιοριστεί το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και να μηνκάνει την ομιλία του. Νομίζω ότι πρέπει να έρθει, να μιλήσει για την οικονομία,να μιλήσει για το τι βλέπει από εδώ και πέρα, να μας εξηγήσει με ποιόν τρόπο θαβγούμε από την ύφεση την οποία έχει επιβάλλει δυστυχώς η κυβέρνηση στηνελληνική οικονομία.  Όσον αφορά τη συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης στηΔΕΘ εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να επανεξεταστεί και πιθανώς να αποφασιστεί ότιπρέπει να συμμετέχει αλλά με ένα περίπτερο που θα έχει κάποιον άλλο στόχο. Θαμπορούσε πχ να συμμετέχει και να προβληθεί η προσπάθεια που γίνεται να έρθουντουρίστες στη Θεσσαλονίκη. Η δήλωση μου ότι πρέπει να επανεξεταστεί απόμηδενική βάση η συμμετοχή κρατικών οργανισμών και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησηςείχε ακριβώς αυτό το νόημα. Να μη θεωρήσουμε, δηλαδή, θέσφατο τη συμμετοχή αλλάξεχωριστά για κάθε ένα φορέα του δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης να δούμεαν πρέπει να συμμετέχει στη ΔΕΘ και αν ναι με τι τρόπο, ώστε και να συμβάλλειστην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της έκθεσης αλλά και του ίδιου του χώρου πουεκπροσωπεί κάθε οργανισμός».

 

Β. Στολάκης: «Έχετε απόλυτο δίκαιο. Δεν είναι λίγοι εκείνοιπου μιλούν για «πανηγύρι», ότι η ΔΕΘ έχει χάσει το στόχο της…»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Δεν θα είμαι τόσο απόλυτος κύριεΣτολάκη. Από ότι μαθαίνω και επί της προηγούμενης διοίκησης και επί της τωρινήςγίνονται προσπάθειες να προσελκυσθεί ο ιδιωτικός τομέας.  Το μεγάλοπρόβλημα είναι ότι χάθηκε ο διεθνής χαρακτήρας της ΔΕΘ. Έλληνες ιδιώτεςσυμμετέχουν».

 

Β. Στολάκης: «Κύριε Σιμόπουλε, ο κ. Σαμαράς θα έρθει στηΘεσσαλονίκη και θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς. Τι να περιμένουμε ναακούσουμε από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Νομίζω ότι η ΝΔ σιγά-σιγά θα ανοίξειτη βεντάλια της και σε άλλα θέματα.»

 

Β. Στολάκης: «Ο κ. Σαμαράς έδωσε συνέντευξη στον «Κόσμο τουΕπενδυτή» και είπε ότι θέλει εκλογές, ωστόσο δεν θα τις επιβάλλει με τον τρόποπου το έκανε το ΠΑΣΟΚ».

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Νομίζω ότι η δήλωση του κ. Σαμαράείναι σαφής. Εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι. Νομίζω όμως ότι θα κυριαρχήσουν πάλιτα θέματα της οικονομίας. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι -δυστυχώς- η ΝΔ έχει πλήρωςδικαιωθεί όσον αφορά στις πολιτικές που συνόδεψαν το Μνημόνιο και την ανάγκητης χώρας να μπει σε μια αναπτυξιακή τροχιά και μάλιστα με έναν τρόπο ο οποίοςθα βασίζεται σε μια αλλαγή όλης της φιλοσοφίας της φορολογικής πολιτικής.Επίσης, νομίζω, θα επικαιροποιήσει κάποια σημεία του Ζαππείου 2 και θα μιλήσειγια όλα τα θέματα τα οποία αφορούν την ελληνική κοινωνία. Εκτιμώ ότι θα είναιμια πρωθυπουργική εμφάνιση».

 

Β. Στολάκης: «Η ΝΔ έχει το Ζάππειο 2, ωστόσο υπάρχει καιένα Μεσοπρόθεσμο το οποίο αποτελεί την επίσημη «γραμμή» της χώρας. Αν γίνοντανσήμερα εκλογές και αν τις κέρδιζε η ΝΔ, θα συνεχιζόταν το Μεσοπρόθεσμο ή ο κ.Σαμαράς θα προσπαθούσε να βρει σημεία σύγκλησης του Μεσοπρόθεσμου και τουΖαππείου 2;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Κατά τη γνώμη μου όλα τα θέματα πρέπεινα τίθεται στον κατάλληλο χρόνο. Όταν έρθει εκείνη η στιγμή θα δούμε ταδεδομένα και θα αποφασίσουμε. Αλλά είναι πάγια η θέση μας ότι το Μεσοπρόθεσμοδεν βγαίνει. Δυστυχώς αυτό αποδεικνύεται από τη μεγαλύτερη του προβλεπόμενουύφεση την οποία βιώνει η ελληνική οικονομία και από το γεγονός πως όσα είχαν υπολογιστείστον φετινό προϋπολογισμό δεν θα επιτευχθούν. ʼρα, λοιπόν, το Μεσοπρόθεσμοείναι αδιέξοδο. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια διαπραγμάτευση η οποίαπρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο».

 

Β, Στολάκης: «Βλέπετε συγκυβέρνηση;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Η ΝΔ βαδίζει προς την αυτοδυναμία.Εκείνο το οποίο έχει αποδείξει, και με τη ψήφο της για το νομοσχέδιο τουυπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι ότι δεν έχει πρόβλημαή ταμπού να συναινέσει σε κάτι μεγάλο. Αρκεί, φυσικά, αυτό να συμφωνεί με τιςθέσεις της. ʼρα λοιπόν θέμα συγκυβέρνησης, με αυτήν την έννοια, δεν τίθεται. Ανθέλει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει πολιτική, κυρίως στη φορολογία, και να έρθει προς τιςθέσεις της ΝΔ, φυσικά και θα ψηφίσουμε αυτήν την αλλαγή πολιτικής».

 

Β. Στολάκης: «Κύριε Σιμόπουλε ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στο«Πρώτο Θέμα» ότι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι μια ανοικτή προοπτικήείτε γίνουν είτε όχι πρόωρες εκλογές. Υπάρχουν  αντίστοιχες απόψεις στηΝΔ;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Θα επαναλάβω ότι όλα τα δεδομέναπρέπει να τίθενται στον κατάλληλο χρόνο. Εκείνο που μπορούμε να πούμε σήμεραείναι ότι η ΝΔ βαδίζει προς αυτοδυναμία την οποία και ζητά από τον ελληνικό λαόκαι από την άλλη πλευρά έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στηνοικονομική πολιτική που έχει επιβάλλει στον ελληνικό λαό. Υπό αυτά τα δεδομέναδεν μπορούμε να μιλάμε για συγκυβέρνηση». 

 

Β. Στολάκης: «Και ο κ. Χατζηδάκης όμως, κύριε Σιμόπουλε,κάνει σχετικές δηλώσεις σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Εσείςεπιμένετε στην πάγια θέση της ΝΔ».

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Η συναίνεση είναι ταγκό για δυο καιαποδείχτηκε με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Δεν είναι ακύρωση τουρόλου της αντιπολίτευσης. Αυτό λέγεται παγίδα συναίνεσης».

 

Β. Στολάκης: «Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονταιότι ήταν ένα κόλπο του κ. Σαμαρά για να καταρριφθεί το επιχείρημα του Γ.Παπανδρέου ότι η ΝΔ λέει όχι σε όλα».

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς δενπολιτεύονται με αυτόν τον τρόπο. Ένα νομοσχέδιο το οποίο περιέχει κατάργηση τουασύλου, που είναι μια πάγια θέση της ΝΔ, και το οποίο επιβάλλει ουσιαστικά τηνεκλογή του Πρύτανη μέσα από μια διαδικασία από τους πανεπιστημιακούς και όχιαπό το 15μελές, είναι θέση της ΝΔ. Δεν μπορεί να μην το ψηφίσουμε».

 

Β. Στολάκης: «Αντιδράτε όμως στο μειωμένο ρόλο τωνφοιτητών. Ο κ. Μιχελάκης ανέφερε πως όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα είναι ένα απότα πρώτα πράγματα τα οποία θα αλλάξει».

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Συμφωνώ. Βέβαια ανήκω σε εκείνους πουπιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση των φοιτητών, όχι όμως στο μεγάλοβαθμό που υπήρχε με το προηγούμενο νομοσχέδιο».

 

Β.Στολάκης: «Δεν ξέρω όμως, κύριε Σιμόπουλε, τι αποτέλεσμαθα έχει να φεύγει η μια κυβέρνηση, να έρχεται η άλλη και κάθε τέσσερα χρόνι