0

Β. Κοντογουλίδης: «Τι βλέπετε μετά τη σημερινή συνάντησηΒενιζέλου-Σαμαρά; Θα έχουμε κάτι ουσιαστικό όσον αφορά την περιβόητη συναίνεσηή θα έχουμε τη γνωστή κοκορομαχία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Καταρχήν δεν πρόκειται περίκοκορομαχίας γιατί οι δυο πλευρές εκφράζουν  διαφορετικές πολιτικέςαπόψεις για την οικονομία. Η συναίνεση είναι ταγκό για δυο. Όπως αποδείχτηκε μετην ψήφιση από τη ΝΔ του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ότανυπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές, ειδικά σε πάρα πολύ σημαντικά θέματαγια τη χώρα, η ΝΔ έχει διάθεση συναίνεσης. Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό ναακολουθήσει ένα τμήμα της πολιτικής της ΝΔ, ειδικά στη φορολογία, νομίζω ότιμπορεί να βρούμε ένα πεδίο. Δεν φαίνεται όμως να το κατανοεί αυτό. Πρόσφαταακούσαμε τον υπουργό Οικονομικών να λέει ότι  πρέπει να  υλοποιήσουμεόλο το Μεσοπρόθεσμο, βήμα-βήμα. Σημαίνει ότι κινούνται  στην ίδιακατεύθυνση. Όσον αφορά την ανάγκη διαπραγμάτευσης από ότι κατανοώ, θαεξαντληθεί στο πεδίο της χρονικής επέκτασης και όχι της αλλαγής των όρων τουΜνημονίου. ʼρα, με τα σημερινά δεδομένα, δεν βλέπω πεδίο συναίνεσης στηνοικονομία».

 

Β. Κοντογουλίδης: «Κύριε Σιμόπουλε είστε ένας άνθρωπος τηςαγοράς και δεν μιλάτε τον ξύλινο πολιτικό λόγο. Για αυτό θέλω από εσάς μιαειλικρινή απάντηση. Αν η ΝΔ είχε σε αυτήν τη συγκυρία την ευθύνη διακυβέρνησηςτης χώρας ή αν ο ελληνικός λαός της δώσει τη δυνατότητα να κυβερνήσει, τιδιαφορετικό μπορεί να κάνει από το ΠΑΣΟΚ;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Αυτό το ερώτημα τίθεται συνεχώς εδώκαι 1,5 χρόνο από την ψήφιση του Μνημονίου, σιγά-σιγά όμως διολισθαίνουμε σεποιο δύσκολες καταστάσεις. ʼρα, λοιπόν, θα ήταν διαφορετικές οι δυνατότητεςπαρέμβασης πριν 1,5 χρόνο, διαφορετικές πριν από έξι μήνες, διαφορετικές πριντη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, διαφορετικές τώρα. Υπάρχουν όμως δυνατότητες.Εμείς τις καταθέσαμε στο πλαίσιο του Ζαππείου 2 το οποίο θέλει επικαιροποίησηκαι μιλάμε για μια διαφορετική πολιτική. Η ΝΔ πιστεύει ότι με μεγάλη μείωση τωνφορολογικών συντελεστών θα επέλθει ένα θετικό σοκ στην αγορά».

 

Β. Κοντογουλίδης: «Μα δεν μας αφήνει η Τρόϊκα να τοκάνουμε..»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Όπως έχει αποδειχτεί η Τρόϊκα θέλειαποτελέσματα, δεν επιβάλλει μέτρα.  Η Τρόϊκα είπε αυξήστε το ΦΠΑ στα είδηεστίασης;»

 

Β. Κοντογουλίδης: «Για το ζήτημα των φορολογικώνσυντελεστών η Τρόϊκα πήρε επίσημη θέση και είπε στον κ. Σαμαρά…»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Τη διαπραγμάτευση, κύριε Κοντογουλίδη,την κάνει η κυβέρνηση…»

 

Β. Κοντογουλίδης: «Κύριε Σιμόπουλε η ΝΔ έθεσε το Ζάππειο 2υπόψην της Τρόϊκας και των εκπροσώπων της ΕΕ…»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Μα τι θα έλεγε η Τρόϊκα, πως είχεδίκαιο η αξιωματική αντιπολίτευση; Αυτά δεν γίνονται. Απλώς εγώ θεωρώ ότικατανοούν περισσότερο ότι στην ελληνική κοινωνία,  η οποία είναιδιαρθρωμένη με ένα συγκεκριμένο τρόπο,  δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσματόσο βαθιά υφεσιακά μέτρα. Το πρόβλημα είναι η αδυναμία της κυβέρνησης νακυβερνήσει».

 

Β. Κοντογουλίδης: «Επειδή σε λίγες ημέρες θα έχουμε ταεγκαίνια της ΔΕΘ, θέλω να μου πείτε αν το σκηνικό πολέμου που δημιουργείται θαπροκαλέσει πρόβλημα στην τελετή εγκαινίων. Ποια είναι η δική σας άποψη;» 

 

Στράτος Σιμόπουλος; «Δεν ξέρω αν κάποιοι προσπαθούν ναστήσουν σκηνικό πολέμου. Ανέκαθεν πιστεύω, όμως, ότι σε όλες τις εκδηλώσεις οακτιβισμός έχει όρια. Θεωρώ ότι τα εγκαίνια της ΔΕΘ είναι μια κορυφαία θεσμικήεκδήλωση και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα, πέρα απόδιαμαρτυρίες, να έχει τη δυνατότητα να έρθει στην πόλη μας, να κινηθεί και ναμας πει από το βήμα της έκθεσης την άποψη του για την οικονομία. Οιδιαμαρτυρίες είναι μέσα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας αλλά και ο ακτιβισμός έχειτα όρια του».

 

Β. Κοντογουλίδης: «Προ ημερών ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτησημε αφορμή τη στάση που κρατά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, όχιγια το θεσμό της ΔΕΘ αλλά για αυτό που γίνεται. Θεωρείτε ότι αυτό το πράγμαμπορεί να συνεχίζεται ή πρέπει να δούμε αυτόν τον θεσμό με μια άλλη ματιά;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Θεωρώ ότι η ΔΕΘ, αν και διεθνώς οιγενικές εκθέσεις έχουν υποχωρήσει, πρέπει να υπάρχει. Έχουμε τεράστια ομογένειαστο εξωτερικό, έχουμε τις πρεσβείες μας και τους οικονομικούς ακολούθούς,πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε η Έκθεση να αυξήσει το διεθνή τηςχαρακτήρα.

 

 Όσον αφορά τώρα το δεύτερο κομμάτι, γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για τησυμμετοχή  αυτοδιοικητικών και κρατικών φορέων. Θεωρώ ότι και ηπροηγούμενη διοίκηση όσο και η σημερινή της Έκθεσης καταβάλλουν μια προσπάθειανα μειώσουν την κρατική συμμετοχή και τα καταφέρνουν. ʼποψη μου είναι ότι δενπρέπει να λειτουργούμε με ταμπού στο θέμα της συμμετοχής ή μη. Θα πρέπει ησυμμετοχή των αυτοδιοικητικών και κρατικών φορέων να είναι τέτοιας μορφής ώστενα προσφέρει και στο θεσμό και στους φορείς. 

 

Β. Κοντογουλίδης: «Όταν λέτε ταμπού εννοείται ότι δεν είναιμονόδρομος ο δήμος Θεσσαλονίκης να έχει περίπτερο στους χώρους της ΔΕΘ το οποίοθα είναι για τυπικούς λόγους και θα κοστίζει κάποια χρήματα…»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Θα έπρεπε να υπάρχει από τη στιγμή πουαυτό συνδυάζεται με άλλες δράσεις του δήμου πχ με τον τουρισμό».

 

Β. Κοντογουλίδης: «Αλλά δεν είναι μονόδρομος αυτό, ανκαταλαβαίνω σωστά».

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Αυτό δεν αφορά μόνο το δήμοΘεσσαλονίκης, αφορά τις περιφέρειες, τις κρατικές εταιρείες, τα πάντα. Δενείναι μονόδρομος. Πρέπει η συμμετοχή να προσφέρει στο θεσμό και στους ίδιουςτους φορείς».