Πέρασε από μπροστά μου όλη μου η ζωή (Συνέντευξη στην Karfitsa.gr, στις 09-01-2021)

ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΕΟΧΩΡIΤΗ
-Πως βιώσατε την πρόσφατη εμπειρία σας με τον κορωνοϊό και μάλιστα μέσα στις γιορτές; Σας δυσκόλεψε κάτι; Είχατε κάποιο προβληματισμό ή κάποια μεγάλη ανησυχία;
Είμαι από τους ανθρώπους που προτιμώ να πονάω παρά να έχω δέκατα. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτειά μου, δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Πέρασα όλες τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο νοσοκομείο. Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία.
Είναι κοινότυπο αυτό που θα πω, αλλά τις ημέρες αυτές της απομόνωσης στο δωμάτιο του νοσοκομείου πέρασε από μπροστά μου όλη μου η ζωή. Έφερα στο μυαλό τους γονείς μου, την οικογένειά μου, τα παιδικά μου χρόνια, τους φίλους μου, όλη τη διαδρομή μου από το μακρινό παρελθόν μέχρι σήμερα.
Ανησυχούσα και αγωνιούσα πολύ για την εξέλιξη της υγείας μου, αλλά ήξερα ότι ήμουν σε πολύ καλά χέρια. Το ιατρικό προσωπικό ήταν άψογο, η οργάνωση του στρατιωτικού 424 νοσοκομείου υποδειγματική. Τους ευχαριστώ θερμά και υπόσχομαι, όταν με το καλό τελειώσουν όλα αυτά, να τους επισκεφτώ ξανά για να τους εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου.
Επίσης η συμπαράσταση του κόσμου ήταν πραγματικά συγκινητική, τα τηλέφωνα και τα μηνύματα στο κινητό ήταν αμέτρητα όπως και η επικοινωνία με τους φίλους στα social media ήταν πολύ μεγάλη. Τους ευχαριστώ όλους πάρα πολύ. Μου έδωσαν πραγματικά μεγάλο κουράγιο όλες αυτές τις μέρες.
-Πλέον έχετε προσωπική εμπειρία από τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, περιστατικά μολύνσεων από κορωνοϊό. Είναι πραγματικά τόσο μεγάλη η πίεση που δέχεται; Τι εικόνα σχηματίσατε; Αναθεωρήσατε κάποιες από τις θέσει σας;
Η πίεση που δέχθηκε το σύστημα υγείας, ιδιαίτερα τις εβδομάδες της έξαρσης των κρουσμάτων, ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη και πρωτόγνωρη. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές αλλά και το λοιπό ιατρικό προσωπικό ξεπερνώντας εαυτούς, εργάζονται πολύ σκληρά και με μεγάλα αποθέματα ψυχής τηρώντας μάλιστα όλα τα μέτρα προστασίας. Το προσωπικό που με περιέθαλψε αυτές τις ημέρες φορούσε συνεχώς ειδικές στολές και αν τους δω έξω δε θα τους γνωρίσω.
Μίλησα με πολλούς που επίσης νόσησαν και όλοι τους μου μετέφεραν την άποψη ότι το σύστημα υγείας τα κατάφερε και δούλεψε αρκετά ικανοποιητικά με τις δεδομένες συνθήκες.
Πάντα υποστήριζα ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να απολαμβάνουμε δωρεάν τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας. Από δω και πέρα, πολιτικά, θα δώσω ακόμα μεγαλύτερη σημασία στα θέματα υγείας ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η κατάσταση γιατί ας μην κρυβόμαστε, οι παθογένειες αυτού του τομέα είναι δεκαετιών και δεν μπορούν να αλλάξουν όλα ριζικά μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ενίσχυση σημαίνει και απρογραμμάτιστες προσλήψεις. Το δωρεάν περίθαλψη είναι σημαντικό.
-Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τρίτο κύμα πανδημίας τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Πιστεύετε πως υπάρχουν οι κοινωνικές αντοχές, αλλά και τα οικονομικά περιθώρια από πλευράς κράτους ώστε να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και να αντεπεξέλθουμε ως χώρα;
Στον οικονομικό τομέα είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει το καλύτερο δυνατό, όπως πράττει όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες.
Όλα τα μέτρα της έχουν στόχο να ανακουφίσουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Μέχρι τώρα το έχει καταφέρει. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα μέτρο με τεράστια απήχηση στους επαγγελματίες. Αλλά και οι εργαζόμενοι που πλήττονται, υποστηρίζονται κατάλληλα. Η μείωση ενοικίου, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, είναι όλα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, τα οποία θα συνεχίσουν για όσο διάστημα απαιτείται.
Επίσης η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει και θα έχει στη διάθεσή της περίπου 70 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. Μια ισχυρή «μαγιά», την οποία θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας.
-Το 2021 θα είναι ένα δύσκολο έτος; Ποιοι οι στόχοι και οι κυβερνητικές προτεραιότητες για τη νέα χρονιά;
Προτεραιότητα όλων είναι η υγεία. Πρέπει να βγούμε νικητές από την πανδημία.
Αυτή είναι και η προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία με τα μέτρα που παίρνει, προστατεύει τη δημόσια υγεία και ενισχύει συνεχώς τις αντίστοιχες δομές.
Όμως πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η ατομική ευθύνη είναι το Α και το Ω. Πρέπει να ακούμε τις προτροπές των ειδικών και μόνο. Να μην παρασύρεται ο κόσμος από τις διάφορες “ψεκασμένες θεωρίες”.
Υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση, στην παρούσα φάση, αποτελεί και το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του Covid-19. Πρέπει να εφαρμοσθεί ώστε να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού. Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε την ανοσία ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να πάρουμε ξανά στα χέρια μου τις ζωές μας.
-Ποιος κατά τη γνώμη σας ο λόγος ανασχηματισμού αυτή τη χρονική στιγμή; Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως διορθωτική κίνηση από πλευράς πρωθυπουργού; Επίσης, η Θεσσαλονίκη να συνεχίζει να έχει μικρή εκπροσώπηση στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο πρωθυπουργός είναι ο μόνος αρμόδιος να διενεργήσει ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα με τον τρόπο που κάθε φορά επιλέγει.
Ο συγκεκριμένος, κατά την άποψή μου, ήταν ένας ανασχηματισμός “δουλειάς”. Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι τα υπουργεία που ήταν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας δεν άλλαξαν. Η δουλειά τους συνεχίζεται και ενισχύεται. Τέλος, όπως έχω πει αρκετές φορές, δυσαρεστώντας και φίλους, εδώ και 25 χρόνια η Θεσσαλονίκη δεν έχει βγάλει κάποιον μεγάλο “παίκτη” βουλευτή ο οποίος με την πολιτική του παρουσία να επιβάλλει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου.