ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. (Στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 14-02-2024)

Εδώ και εβδομάδες προβληματίζομαι, όπως φαντάζομαι και αρκετοί από τους βουλευτές , με το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Άλλωστε προβληματίζεται και ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Η παραδοσιακή οικογένεια, ευτυχώς, καλά κρατεί σήμερα στη χώρα μας.
Δεν ήταν εύκολο να πάρω την τελική απόφαση. Συζήτησα με ψηφοφόρους που αυτόκλητα ήρθαν να με πιέσουν να μην ψηφίσω το νομοσχέδιο.
Ήρθαν ηλεκτρονικές επιστολές στην ίδια κατεύθυνση από γνωστούς και αγνώστους. Άλλες είχαν επιχειρήματα, άλλες ψεκασμένες η ομοφοβικές απόψεις γεμάτες με ρητορική μίσους.
Άλλες είχαν ύβρεις ή εκβιασμούς απροκάλυπτους, έχοντας ως όπλο τις πραγματικές η δήθεν ψήφους τους. Φυσικά, υπήρχαν όπως πάντα και αυτοί που κατέχουν την απόλυτη αλήθεια.
Πολλές από τις επιστολές αυτές ήταν πανομοιότυπες, προφανώς γιατί είχαν προέλευση το ίδιο κέντρο. Σέβομαι τις απόψεις όσων διαθέτουν λογικά επιχειρήματα κατά του νομοσχεδίου και το αντιμετωπίζουν με χαμηλούς τόνους. Στους υπόλοιπους, αρχικά, θυμίζω ότι τα ίδια και με τον ίδιο τρόπο έλεγαν το 1982 για τον πολιτικό γάμο και για όλες τις μεγάλες αλλαγές του αστικού κώδικα.
Κατόπιν τους θυμίζω ότι η εκκλησία μας πρεσβεύει τη καταλαγή, όπως κάνουν εμφανώς οι τρεις μητροπολίτες της Θεσσαλονίκης, παρά την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο.
Συμπληρωματικά τους απαντώ, μάλιστα, με τη φράση του Σοπενχάουερ, ο οποίος είπε: «Αυτό που μισεί περισσότερο η αγέλη, είναι αυτόν π οποίος σκέφτεται διαφορετικά. Δεν είναι τόσο η άποψη η ίδια, όσο το θράσος να θέλει κάποιος να σκέφτεται για τον εαυτό του. Κάτι που αυτοί δεν μπορούν να κάνουν». Συζήτησα επί μακρόν με την οικογένεια και τους δικούς μου ανθρώπους.
Φυσικά, συζήτησα με ανθρώπους της εκκλησίας και των εκκλησιαστικών οργανώσεων, το έργο των οποίων για τη διαφύλαξη της πίστης μας και της ορθόδοξης κληρονομιάς μας τιμώ.
Συζήτησα εκτενώς, διαδικτυακά, με ομόφυλο ζευγάρι ελληνίδων που ζει στο εξωτερικό και έχει, μέσω της μίας εξ αυτών, αποκτήσει δύο παιδιά. Μίλησα με φίλους ομοφυλόφιλους, εκ των οποίων ο ένας έχει μετακομίσει από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και ζει ευτυχισμένος με τον σύντροφό του. Συζήτησα, τέλος, και με ειδικούς σε θέματα βιοηθικής.
Παράλληλα, πληροφορήθηκα ότι από το 2018 που ισχύει το σύμφωνο συμβίωσης, 420 ομόφυλα ζευγάρια το χρησιμοποίησαν, ενώ ελάχιστες υιοθεσίες έγιναν από ένα μέλος αυτών των ζευγαριών. Πληροφορήθηκα, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή μόνο 100 με 150 παιδιά είναι προς υιοθεσία σε διάφορα ιδρύματα.
Είμαι σίγουρος ότι από τα παιδιά αυτά ελάχιστα θα υιοθετηθούν από ομόφυλα ζευγάρια όταν για τα ετερόφυλα τίθενται ανυπέρβλητα εμπόδια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτή ήταν η προσωπική μου διαβούλευση. Είμαι τώρα έτοιμος να πάρω θέση, όπως άλλωστε κάνω πάντα σε όλη τη πολιτική μου διαδρομή με αίσθημα ευθύνης. Πολλές φορές με κόστος.
Πάντα, όμως, σύμφωνα με την άποψη μου για κάθε συγκεκριμένο θέμα. Αφήνοντας ορισμένους να με κατατάσσουν συνεχώς, πολιτικά, σε διάφορες εσωκομματικές πλευρές.
Είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει και τώρα.
Κύριε πρόεδρε,
Όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ανήκω και έχω παραδοσιακή οικογένεια. Το νομοσχέδιο για το οποίο συζητάμε σήμερα λύνει υπαρκτά νομικά προβλήματα. Χωρίς να προχωρά σε αμφιλεγόμενες επιλογές με την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ταυτόχρονα, παιδιά ομόφυλων ζευγαριών παντρεμένων στο εξωτερικό πρέπει να μπορούν στην Ελλάδα να αντιμετωπίζονται με κανόνες ισότητας.
Ούτε είναι λογικό η νομοθεσία μας να βάζει εμπόδια σε ομόφυλα ζευγάρια του εξωτερικού να εγκατασταθούν ως ψηφιακοί νομάδες στην Ελλάδα.
Κυρίες και κύριοι,
Μπορεί για τους ακραίους δικαιωματιστές έστω και ένα άτομο να διεκδικεί κάποιο δικαίωμα η κοινωνία να πρέπει να του το δώσει. Προσωπικά, συνεχίζω να διαφωνώ μαζί τους.
Όπως, επίσης, συνεχίζω να διαφωνώ σθεναρά με ορισμένους εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που υπερασπιζόμενοι τις διεκδικήσεις τους φτάνουν σε εξαιρετικά ακραίες συμπεριφορές, αλλά και υπερακοντίζουν σε απίθανες δικαιωματικές διεκδικήσεις που δεν τους αφορούν. Δίνουν έτσι τροφή σε ακραίες φωνές της άλλης πλευράς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συνεχίζω να πιστεύω ότι τα θέματα που λύνει το νομοσχέδιο θα μπορούσαν να λυθούν με το σύμφωνο συμβίωσης και με τροποποιήσεις του αστικού κώδικα.
Σέβομαι παράλληλα τις απόψεις της εκκλησίας. Δηλώνω Χριστιανός Ορθόδοξος και σε κανέναν δεν δίνω το δικαίωμα να το αμφισβητήσει. Θεωρώ, όμως, το θέμα ήσσονος σημασίας, αν και καταφέραμε ως παράταξη με λάθος χειρισμούς να το κάνουμε μείζονος σημασίας. Σήμερα καταναλώνουμε πολιτικό κεφάλαιο, πρόσκαιρα ελπίζω, ενώ έχουμε μπροστά μας σημαντικά νομοσχέδια, στα οποία η κυβέρνηση θα χρειαστεί την ισχυρή, την ισχυρότατη θα έλεγα, κοινοβουλευτική μας υποστήριξη. Αναφέρομαι, βέβαια, στους συναδέλφους της συμπολίτευσης.
Κύριε Πρόεδρε,
Δεν πιστεύω ότι τελικά κινδυνεύει από το νομοσχέδιο η παραδοσιακή οικογένεια.
Η κυβέρνηση συνεχώς εξαγγέλλει και υλοποιεί μέτρα στήριξης της μητρότητας, της πατρότητας, της τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας. Περιμένω να δω τη στρατηγική της στο δημογραφικό, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Με αυτήν θα φέρουμε ταυτόχρονα πάλι κοντά στη παράταξη όσους απομακρύνουμε με το σημερινό νομοσχέδιο.
Είναι στο χέρι μας να τους πείσουμε ότι παραμένουμε πιστοί στις πατροπαράδοτες ελληνικές αξίες, με κορυφαία τον σεβασμό στην παραδοσιακή οικογένεια.
Περιμένω να δω ακόμη από τη κυβέρνηση να παίρνει και μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών υιοθεσίας. Μαζί της περιμένω και την διευκόλυνση των μεταγραφών στα ΑΕΙ των παιδιών των πολυτεκνικών οικογενειών.
Με βάση, λοιπόν, το παραπάνω σκεπτικό καθορίζω και τη στάση μου στο νομοσχέδιο.
Γνωρίζω ότι στεναχωρώ έτσι ορισμένους πολιτικούς φίλους με τους οποίους έχω συμπορευτεί στο παρελθόν και μπορεί μα το κάνουμε και στο μέλλον.
Όλοι χαίρουν του σεβασμού και της εκτίμησης μου.
Αυτά, όμως, έχει η πολιτική.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι σχολική εκδρομή.
Στηρίζω, λοιπόν, τη κυβέρνησή μου στο παρόν νομοσχέδιο χωρίς αστερίσκους, από την δική μου, όμως, οπτική γωνία που ήδη σας περιέγραψα.