Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι αναπτυξιακό υπουργείο ή τεχνικό;

Πρέπει να απαντήσουμε όλοι σε ένα ερώτημα. Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι αναπτυξιακό υπουργείο ή τεχνικό; Κατά την άποψη της αντιπολίτευσης είναι τεχνικό. Έτσι επί 4,5 χρόνια ως κυβέρνηση το είχε μετατρέψει σε όπλο εναντίον των επενδύσεων. Το σημερινό νομοσχέδιο είναι αναπτυξιακό και ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντικό.
Ας μη παρασυρόμαστε από τους κατ’ επάγγελμα οικολογούντες. Στο όνομα του περιβάλλοντος αντιστρατεύονται κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Το νομοσχέδιο ευνοεί τις επενδύσεις και παράλληλα ασχολείται και με την καθημερινότητα των πολιτών. Για παράδειγμα, καθημερινότητα είναι η μεταφορά του συντελεστή δόμησης και η τράπεζα γης. Επίσης καθημερινότητα είναι η δυνατότητα που δίνουμε στους κατόχους των διατηρητέων κτιρίων και η απαλλαγή πολιτών από την ομηρία των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων.
Δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά μόνο τις μεγάλες επενδύσεις και δεν κρύβονται από πίσω συμφέροντα. Η αντιπολίτευση κάνει ως συνήθως κυνήγι μαγισσών. Φτάσαμε στο σημείο να ακούμε από την αντιπολίτευση ότι αρνούνται να ψηφίσουν ρυθμίσεις για τα βιοκλιματικά κτίρια.
Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι εμβληματική μεταρρύθμιση. Ορισμένοι θέλουν να καταργηθεί εντελώς, άλλοι δεν θέλουν τη μεταβατική περίοδο, ελάχιστοι είναι αυτοί που λένε ότι δεν πρέπει να υπάρχει μια ρύθμιση στην κατεύθυνση αυτή. Το μέλλον θα δείξει αν έπρεπε να συνδυαστεί η μεταβατική περίοδο με τα πολεοδομικά σχέδια. Θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα χρονοδιαγράμματα και οι αιτιάσεις ότι δημιουργείται πρόβλημα στις πολύ μικρές ιδιοκτησίες θα διαψευθούν.
Παρέμβασή μου στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»